Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Pais: Αυξάνεται η αντίθεση των Γερμανών σε μια συμφωνία με την Ελλάδα

El Pais: Αυξάνεται η αντίθεση των Γερμανών σε μια συμφωνία με την Ελλάδα
Σε περίπτωση που χρειαστεί νέα βοήθεια η Αθήνα, η καγκελάριος Merkel θα πρέπει να πείσει το κόμμα της, αλλά και την κοινή γνώμη
Πολλοί στενοί συνεργάτες της γερμανίδας καγκελάριου, Angela Merkel, έχουν ακούσει να γίνεται μια σύγκριση της σχέσης της Ευρώπης με την Ελλάδα με αυτήν μιας οικογένειας που αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες.
Ένας στενός συγγενής δεν αφήνεται στη μοίρα του όσους πονοκεφάλους και αν έχει, φέρεται να είπε σε ιδιωτική συνομιλία η γερμανίδα καγκελάριος, όμως ύστερα από πέντε χρόνια προβλημάτων, σημειώνεται σε δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais, πολλοί Γερμανοί αισθάνονται ότι θα πρέπει να σταματήσει η βοήθεια προς την Ελλάδα.
Αν οι διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας καταλήξουν θετικά και η Αθήνα λάβει νέα κεφάλαια, που θα αποτρέψουν τη χρεοκοπία της, η Merkel θα πρέπει να καταβάλει προσπάθεια για να εξηγήσει την απόφαση αυτή, που κάθε μέρα που περνάει φαίνεται να έρχεται αντιμέτωπη με μεγαλύτερη αντίθεση στο εσωτερικό της χώρας.
Πολλές δημοσκοπήσεις, σημειώνεται στο δημοσίευμα, έχουν καταδείξει τις τελευταίες εβδομάδες ότι η πλειονότητα των Γερμανών θεωρεί ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι η λιγότερο κακή λύση, κάτι άλλωστε που κάθε ημέρα ζητά ακατάπαυστα η γερμανική εφημερίδα Bild, η εφημερίδα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη Γερμανία, που συνάμα αποτελεί και ένα βαρόμετρο για τις θέσεις ενός μέρους της γερμανικής κοινωνίας.
Ωστόσο, δεν είναι μόνον η Bild, καθώς πολλά μέσα ενημέρωσης υπενθυμίζουν συνεχώς τα 50 δισ. ευρώ που έχει δώσει η Γερμανία για τις διασώσεις της Ελλάδας, κάτι που καταδεικνύει ότι η υπομονή για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει εξαντληθεί.
Η κατάσταση για τους Χριστιανοδημοκράτες δεν είναι δραματική, σημειώνεται.
Η πρόθεσή τους να ψηφίσουν ανέρχεται στο 40%, όμως η Merkel, μια πολιτικός συνηθισμένη να ηγείται με σύνεση και όχι σε αντίθεση με την πλειοψηφία, θα υποφέρει αν πρέπει να εξηγήσει μελλοντικές αναδιαρθρώσεις του ελληνικού χρέους, που θα υποδήλωναν απώλειες για όσους συνεισέφεραν στη διάσωση της Ελλάδας.
Ακόμη πιο ανησυχητική είναι για την καγκελάριο η συνεχής κριτική της Ένωσης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).
Ο βουλευτής Wolfgang Bosback, της πιο συντηρητικής πτέρυγας του κόμματος, την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει σε καμία περίπτωση ένα νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, ενώ κάθε φορά αυξάνονται οι Χριστιανοδημοκράτες που εκφράζουν την ίδια θέση.
Όμως, ακόμη και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, το δεξί χέρι της γερμανίδας καγκελάριου, ήταν εκείνος που πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup έκανε τις πιο σκληρές δηλώσεις, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο, σε αντίθεση με τη Merkel που μετά τη Σύνοδο Κορυφής, τη Δευτέρα, σημείωσε ότι υπάρχει κάποια πρόοδος.
Παρά τις κριτικές, αναλυτές εκτιμούν ότι ο κίνδυνος για τη γερμανίδα καγκελάριο είναι περιορισμένος, σημειώνοντας ότι μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών υπάρχει αμφιβολία και δυσαρέσκεια, όμως όσοι είναι αυτοί που μιλούν, είναι όσοι θα περιμέναμε ότι θα εκφράσουν τη διαφωνία τους.
Παράλληλα, τονίζουν, ότι κανείς δεν θέλει να βλάψει τη Merkel…

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης