Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Μία αποτυχία να βρεθεί λύση στην Ελλάδα θα μπορούσε να κλονίσει και την Ευρώπη

tags :
Bloomberg: Μία αποτυχία να βρεθεί λύση στην Ελλάδα θα μπορούσε να κλονίσει και την Ευρώπη
Το πρόβλημα της Ελλάδας και η κακή διαχείρισή είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ευρωσκεπτικιστές
Για τους Ευρωπαίους ηγέτες που θα συγκεντρωθούν την Κυριακή για να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ, διακυβεύεται η αξιοπιστία μισού αιώνα οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης.
Η αποτυχία να βρεθεί μία λύση στην πενταετή ελληνική κρίση κλονίζει το ευρωπαϊκό project.
H ευρωπαϊκή ενοποίηση μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο σχεδιάστηκε για να είναι μόνιμη και ακλόνητη έτσι ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές συγκρούσεις.
Ένα Grexit, λοιπόν, θα μπορούσε να υπονομεύσει δραματικά αυτές τις αρχές.
Ακόμα και τώρα που μία συμφωνία φαίνεται να είναι στα σκαριά, η ευρωπαϊκή ενότητα δέχεται χτυπήματα από διάφορα μέτωπα. Στην Αγγλία ο David Cameron υποσχέθηκε να κάνει δημοψήφισμα ως απάντηση για την κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση για την ΕΕ, ενώ ευρωσκεπτικιστές υπάρχουν και στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, οι οποίοι αμφισβητούν κυρίως το κοινό νόμισμα.
 Και οι 28 ηγέτες της ευρωζώνης θα κληθούν να αποφασίσουν την Κυριακή αν θα δώσουν μία νέα συμφωνία στην Ελλάδα με αντάλλαγμα οικονομικές μεταρρυθμίσεις και περικοπές δαπανών.
 Η Γαλλία προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.
Το μήνυμα των αγορών δείχνει επίσης ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί, καθώς οι μετοχές κάνουν ράλι παγκοσμίως, ενώ και η απόδοση των ελληνικών κρατικών ομολόγων πέφτει, μάλιστα, η μείωση του 10ετούς ήταν η μεγαλύτερη τους τελευταίους δύο μήνες.
 Το ευρώ είχε επίσης τη μεγαλύτερη άνοδο έναντι του γιεν τα τελευταία δύο χρόνια. Όμως, καθώς η ευρωπαϊκή ένωση εξελίσσεται στη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, ένα μεγάλο ερώτημα τίθεται.
 Αν θα πρέπει να εστιάσει στην πολιτική ένωση ή, κυρίως στο εμπόριο και την οικονομία. Ένα Grexit θα μπορούσε να επιφέρει ένα σοβαρό πλήγμα και στις δύο φιλοσοφίες, καθώς θα αναδείκνυε την πολιτική αποτυχία να βρεθεί μία λύση για μία μικρή χώρα.
 «Αν η ΕΕ δεν μπορεί να διαχειριστεί τη χρεωκοπία μίας χώρας 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, μόλις τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το Βερολίνο, αυτό εγείρει ερωτήματα για εμάς» είπε η Daniela Schwarzer, πρώην σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης.
Η ελληνική κρίση ήρθε σε μία δύσκολη περίοδο με πολλά αντι – ευρωπαϊκά κόμματα να κερδίζουν έδαφος και ψηφοφόρους, όπως η Marie Lepen που παρουσιάζεται ως η επικρατέστερη να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2017 στη Γαλλία ή, το κόμμα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία.
Και στην Ισπανία που επίσης εφαρμόζονται προγράμματα λιτότητας το Podemos αναμένεται να είναι πρώτη δύναμη στις προσεχείς εκλογές.
«Η Ελλάδα δίνει ένα επιπλέον επιχείρημα στα κόμματα των ευρωσκεπτικιστών» λέει ο Julian Rappold, που σπουδάζει ευρωπαϊκή πολιτική στο Βερολίνο.
 Και μία ελληνική αποχώρηση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ζωντανό παράδειγμα για τα προβλήματα που έχει η νομισματική ένωση.
Ακόμα και μία συμφωνία παραμονής για την Ελλάδα με πολλές υποχωρήσεις από τον Τσίπρα θα μπορούσε να δυναμώσει τον βραχίονα της Βρετανίας και των ευρωσκεπτικιστών.
 Η Ελλάδα έχει να χάσει, όμως, πολλά από τη μη επίτευξη συμφωνίας.
 Η ΕΕ βοήθησε την Ελλάδα να ανακάμψει από τη φτώχεια μετά τη δικτατορία και ειδικά όταν τη δέχτηκε στην Ενωση το 1981. Η Ελλάδα μπήκε και στη ζώνη του ευρώ το 2001, δύο χρόνια μετά τα 11 ιδρυτικά μέλη και μία τραυματική έξοδος και οικονομική κατάρρευση θα μπορούσε να αποδειχτεί καταστροφική.

www.baningnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης