Τελευταία Νέα
Διεθνή

Coeure (ΕΚΤ): Υπέρ ενός υπερεθνικού υπουργού Οικονομικών για την Ευρωζώνη

tags :
Coeure (ΕΚΤ): Υπέρ ενός υπερεθνικού υπουργού Οικονομικών για την Ευρωζώνη
Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Coeure εξέφρασε την ελπίδα να απομακρυνθεί ο κίνδυνος ενός Grexit
Υπέρ ενός υπερεθνικού υπουργού Οικονομικών για την Ευρωζώνη τάχθηκε το μέλος της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Benoit Coeure, με συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde».
«Ο μηχανισμός λήψης αποφάσεων στην Ευρωζώνη δεν λειτουργεί σωστά.
Οι πολιτικές αποφάσεις θα ανακτούσαν το ειδικός τους βάρος, εάν λαμβάνονταν από ένα «υπουργείο Οικονομικών» της Ευρωζώνη, υπό την εποπτεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημειώνει ο Coeure.
Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Coeure εξέφρασε την ελπίδα να απομακρυνθεί ο κίνδυνος ενός Grexit, τονίζοντας ότι όλοι θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της νομισματικής ένωσης, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τόνισε ότι αυτό πρέπει να αναδιαρθρωθεί, με τρόπο όμως που να είναι πραγματικά επωφελές για την οικονομία της.
Ειδικότερα, ο Benoit Coeure αναφερόμενος στο Grexit τόνισε ότι όλοι θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και ότι είναι προετοιμασμένοι να συνεχίσουν να δείχνουν πρωτοφανή οικονομική αλληλεγγύη προς την Αθήνα, όχι όμως με κάθε τίμημα, για να προσθέσει ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα διασφαλίσουν την οικονομική της ανάπτυξη και σταθερότητα.
Όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, επισημαίνει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δείξει τη βούληση να συζητήσουν αυτό το θέμα.
«Πραγματικά, το θέμα δεν είναι αν το χρέος της Ελλάδας πρέπει να αναδιαρθρωθεί, αλλά με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό επ' ωφελεία της οικονομίας της χώρας», επισημαίνει και προσθέτει ότι «η σημασία αυτής της αναδιάρθρωσης, όποια μορφή και αν πάρει, εξαρτάται από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν και τα οποία θα συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομίας και διασφάλιση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας».
Ερωτηθείς αν θα επιτύχει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, όταν τα δύο προηγούμενα απέτυχαν, ο Benoit Coeure σημειώνει ότι ένα από τα στοιχεία κλειδιά για την επιτυχία είναι η ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει στους έλληνες πολίτες να καταλάβουν ότι τα μέτρα που προτείνονται δεν είναι μια μορφή τιμωρίας.
«Αυτά τα μέτρα είναι κρίσιμα τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας όσο και την καλή διοικητική λειτουργία», επισημαίνει ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας και συμπληρώνει ότι «οι μεταρρυθμίσεις του προγράμματος δεν στοχεύουν στην επιβολή του αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού στην Αθήνα, αλλά αντιθέτως στόχος τους είναι να καταστήσουν πιο σύγχρονο και δίκαιο το φορολογικό, κοινωνικό και νομικό πλαίσιο και να οικοδομήσουν ένα κράτος που θα είναι ικανό να παρεμβαίνει στην οικονομία για το κοινό καλό, κάτι στο οποίο το ελληνικό κράτος έχει αποτύχει να κάνει στο παρελθόν».
Κληθείς να σχολιάσει τον ρόλο της ΕΚΤ στην ελληνική κρίση, ο οποίος έχει γίνει στόχος έντονης κριτικής, ο Benoit Coeure σημειώνει ότι «είμαστε η κεντρική τράπεζα 19 χωρών της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
»Αυτή είναι η εντολή μας και δεν έχουμε ποτέ απομακρυνθεί από αυτή.
»Από τα τέλη του 2014, το ύψος της ρευστότητας που έχει παρασχεθεί στην ελληνική οικονομία από το ευρωσύστημα έχει αυξηθεί από τα 40 δισ. ευρώ στα 130 δισ. ευρώ», επισημαίνει.
«Έχουμε προσέξει ώστε οι δράσεις μας να μην αντικαθιστούν ποτέ τη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων», αναφέρει και προσθέτει ότι «το ότι ο κόσμος προσφεύγει στην κεντρική τράπεζα για θέμα που απαιτούν κυρίως πολιτική και όχι τεχνική απάντηση, αποκαλύπτει μια σοβαρή αδυναμία στη λειτουργία των θεσμών στη ζώνη του ευρώ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης