Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Το Πουέρτο Ρίκο δεν είναι Ελλάδα – Δεν εγκυμονούν κίνδυνοι μετάδοσης της κρίσης

Business Insider: Το Πουέρτο Ρίκο δεν είναι Ελλάδα – Δεν εγκυμονούν κίνδυνοι μετάδοσης της κρίσης
Τα προβλήματα του Πουέρτο Ρίκο ήταν γνωστά εδώ και καιρό, οπότε δεν θα πρέπει να αποτέλεσαν μεγάλη έκπληξη για τις αγορές
Δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση μεταξύ των επιπτώσεων της κρίσης στην Ελλάδα και της χρεοκοπίας του Πουέρτο Ρίκο επισημαίνεται σε σχετικό άρθρο του Business Insider, στο οποίο επισημαίνεται ότι τα προβλήματά του ήταν γνωστά εδώ και καιρό, οπότε ό,τι συνέβη δεν προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στις αγορές.
Όπως σημειώνεται, μετά τη χρεοκοπία του Πουέρτο Ρίκο, το οποίο δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή ομολόγων την 1η Αυγούστου, οι επενδυτές εν γένει ανησυχούν για τα αποτελέσματα της χρεοκοπίας, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τον θόρυβο που αφορά τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας.
Ορισμένοι, επισημαίνεται, έχουν προχωρήσει σε κάποιες συγκρίσεις με την Ελλάδα, η κρίση χρέους της οποίας έχει επιφέρει ταραχές στην Ευρώπη και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ωστόσο «οι φόβοι αυτοί θα έπρεπε να υποβαθμιστούν», σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Bank of America, Ethan Harris.
Όπως επισημαίνεται σε σχετικό σημείωμα της τράπεζας, «όσον αφορά τους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης, το Πουέρτο Ρίκο δεν παρουσιάζει τις ευρύτερες γεωπολιτικές και ανθρωπιστικές επιπτώσεις ενός Grexit.
»Είναι επομένως δύσκολο να δει κανείς τη χρεοκοπία του Πουέρτο Ρίκο ως αξιοσημείωτη πηγή μετάδοσης της κρίσης που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στις αποφάσεις της FED.
»Ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης από ένα Grexit, ενώ είναι χαμηλός, ωστόσο αναμφισβήτητα λαμβάνεται περισσότερο υπόψη από τη FED.
»Άλλωστε, έχει αναφερθεί στον κίνδυνο αυτό αρκετές φορές στα πρακτικά της, ενώ στο Πουέρτο Ρίκο δεν έχει γίνει καμία αναφορά ποτέ», σημειώνεται.
Παράλληλα, η Bank of America αναφέρει ότι τα προβλήματα του Πουέρτο Ρίκο ήταν γνωστά εδώ και καιρό, οπότε δεν θα πρέπει να αποτέλεσαν μεγάλη έκπληξη για τις αγορές.
«Αν ορισμένοι ιδιώτες επενδυτές μπορεί να βρεθούν εκτεθειμένοι σε εν δυνάμει απώλειες καθώς το Πουέρτο Ρίκο αναδιαρθρώνεται, δεν το βλέπουμε αυτό ως ένα γεγονός συστημικού κινδύνου, ούτε ως οιωνό εν δυνάμει κρίσης στην αγορά χρέους των ΗΠΑ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης