Τελευταία Νέα
Διεθνή

Liberation: Στο στόχαστρο περιουσιακά στοιχεία της Αργεντινής στις ΗΠΑ

Liberation: Στο στόχαστρο περιουσιακά στοιχεία της Αργεντινής στις ΗΠΑ
Δικαστική απόφαση ανοίγει τον δρόμο στα hedge funds για κατασχέσεις
Νέες περιπέτειες για την Αργεντινή, αφού όπως γράφει η Liberation την Τετάρτη εκδόθηκε δικαστική απόφαση που την υποχρεώνει να αποκαλύψει όλα τα περιουσιακά της στοιχεία που βρίσκονται στις ΗΠΑ, εκτός από τα στρατιωτικά και τα διπλωματικά.
Η ετυμηγορία που εκδόθηκε μετά από ακροαματική διαδικασία τριών ωρών, ήταν αποτέλεσμα της απαίτησης ορισμένων πιστωτών της χώρας.
Συγκεκριμένα, δικαιώνοντας το NML Capital o δικαστής M. Griesa είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση της Αργεντινής ότι δεν σεβάστηκε μία δικαστική εντολή τον Σεπτέμβριο του 2013 σύμφωνα με την οποία έπρεπε να δώσει πληροφορίες για όλα τα περιουσιακά της στοιχεία στις ΗΠΑ.
Η εταιρία επενδύσεων Elliot Management που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Paul Singer επιβεβαίωσε ότι παρά τις αλλεπάλληλες αιτήσεις, η Αργεντινή δεν έδωσε αυτές τις πληροφορίες και έβαζε συνεχώς εμπόδια.
Έτσι το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Αργεντινή δεν έχει συμμορφωθεί με εκείνη τη δικαστική απόφαση του Σεπτεμβρίου του 2013 και γι αυτό της επέβαλε αυτή την ποινή.
Το ΝΜL Capital που είναι σε δικαστική διαμάχη με την Αργεντινή διεκδικεί 1,8 δισ. δολάρια που της είχε δανείσει και ο στόχος του είναι να κάνει μία λίστα με περιουσιακά στοιχεία της χώρας που δεν προστατεύονται από τη διπλωματική ασυλία.
Ανακάλυψε ήδη, μάλιστα, έναν τραπεζικό λογαριασμό στις ΗΠΑ με 3 εκ. δολάρια.
Το 2012, εξάλλου, είχε κατασχέσει τη φρεγάτα Ara Libertad, που έμεινε στη Γκάνα για 76 μέρες μέχρι η Αργεντινή να πετύχει αναίρεση της δικαστικής απόφασης.
Η Αργεντινή χρεωκόπησε το 2001 και έκανε αναδιάρθρωση του χρέους από το 2005 ως το 2010, με το 93% των πιστωτών να τη δέχεται.
Το 7% των πιστωτών, όμως, αρνήθηκε και διεκδικεί όλο το ποσό που είχε δανείσει στην Αργεντινή, συν τους τόκους, δηλαδή, 7 δισ. δολάρια συνολικά.
Αυτό οδήγησε σε μία επιλεκτική χρεοκοπία της χώρας το 2014.
Το επονομαζόμενο και «γύπας» fund NML υποστήριξε στο δικαστήριο την Τετάρτη ότι τα περιουσιακά στοιχεία της Αργεντινής στις ΗΠΑ δεν προστατεύονται από τη διπλωματία, επομένως θεωρούνται εμπορικά.
«Δεν υπάρχουν εμπορικά περιουσιακά στοιχεία της Αργεντινής στις ΗΠΑ» δήλωσε ένας από τους δικηγόρους της Αργεντινής, ο Carmine Boccuzzi, και υποστήριξε ότι οι αξιώσεις του NML δεν έχουν προηγούμενο.
Ένας άλλος δικηγόρος της χώρας, ο Jonathan Blackman, προειδοποίησε ότι αν θεωρηθούν εμπορικά τα περιουσιακά στοιχεία της Αργεντινής στις ΗΠΑ θα αρχίσει μία δικαστική διαμάχη χωρίς τέλος και δεν είναι στη φύση της Αργεντινής να έρχεται σε συμφωνία με τα hedge funds.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης