Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Mundo: Ο Τσίπρας θέτει τη μοίρα της Ελλάδας στα χέρια ενός πρώην στελέχους της Lehman Brothers

El Mundo: Ο Τσίπρας θέτει τη μοίρα της Ελλάδας στα χέρια ενός πρώην στελέχους της Lehman Brothers
Για περισσότερα από 20 χρόνια διατέλεσε στέλεχος της αμερικανικής τράπεζας
Αν και με μια πρώτη ματιά θα μπορούσε κανείς να πει ότι η πρόοδος που έχει υπάρξει στις ελληνικές διαπραγματεύσεις το τελευταίο διάστημα οφείλεται στην αποχώρηση του Γιάνη Βαρουφάκη από το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, κατά την ισπανική εφημερίδα «El Mundo» αν κανείς παρατηρήσει πιο προσεκτικά, θα εντοπίσει έναν άλλο παράγοντα ακόμη πιο σημαντικό.
Όπως σημειώνεται, αυτός δεν είναι άλλος από τον άνθρωπο που γράφει αυτές τις τελευταίες εβδομάδες τις επιστολές που αποστέλλει ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες και στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και δεν είναι άλλος από τον Glenn Kim, τον ίδιο άνθρωπο που για περισσότερο από 20 χρόνια κατείχε διευθυντικές θέσεις στη Lehman Brothers.
Όπως αναφέρει πηγή στο Βερολίνο, που επικαλείται η εφημερίδα, «ποιος μπορεί να ξέρει γιατί ο Τσίπρας έχει αναθέσει τον σχεδιασμό της νέας δημοσιονομικής του πολιτικής στα χέρια κάποιου με τέτοιο βιογραφικό, αυτό χωρίς αμφιβολία αποτελεί ένα παράδοξο», ωστόσο, συμπληρώνει, «το αποτέλεσμα είναι ότι πρόκειται για έναν συνομιλητή περισσότερο αποτελεσματικό από τον Βαρουφάκη και έχει επιτύχει να ξεμπλοκάρει ορισμένα πολύ μεγάλα προβλήματα».
Μετά την πτώχευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, που προκάλεσε τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, από την οποία ακόμη υποφέρουμε, σημειώνει η ισπανική εφημερίδα, ο Kim συνέχισε για ακόμη δύο χρόνια να δουλεύει στη Lehman Brothers, διαπραγματευόμενος τον σχετικό διακανονισμό.
Εν συνεχεία παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης και συμμετείχε στη σύνταξη του ιρλανδικού κυβερνητικού σχεδίου για τον έλεγχο κεφαλαίων μετά τη χρεοκοπία.
Τώρα, σημειώνεται, εμφανίζεται ως σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνηση και ο Τσίπρας τού έχει εμπιστευθεί πλήρως τις τελευταίες διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στις 12 και 13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.
Μάλιστα, επισημαίνεται, έχει συγγράψει προσωπικά το σχέδιο για το ελληνικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και έχει παρουσιάσει αντιπροτάσεις με την υπογραφή του στη διαπραγματευτική ομάδα της Γερμανίας, προφανώς με την πλήρη έγκριση της κυβέρνησης που εκπροσωπεί.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, σημειώνει η «El Mundo», τις πιο κρίσιμες στιγμές των διαπραγματεύσεων, ο Kim κλήθηκε στο τραπέζι στο οποίο ολοκλήρωναν τις λεπτομέρειες οι Τσίπρας, Τσακαλώτος, η γερμανίδα καγκελάριος Merkel και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.

Στη σκιά…

Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, στο Βερολίνο, μετά την αναφορά στον Glenn Kim από την εφημερίδα «Welt am Stonntag», αρνήθηκε ότι το όνομά του ήταν γνωστό από την Angela Merkel.
Παράλληλα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέφυγε να σχολιάσει τη συμμετοχή του Kim στις διαπραγματεύσεις, όμως το σίγουρο είναι κατά την ισπανική εφημερίδα, ότι το στέλεχος αυτό όχι μόνο συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση, αλλά σε μια στιγμή – κλειδί στις διαπραγματεύσεις ο Αλέξης Τσίπρας του μετέφερε μια αξιοσημείωτη ευθύνη.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Olaf Gersemann, από την οπτική γωνία των Γερμανών, των Γάλλων ή των Ισπανών, ίσως αυτό να αποτελεί άλλο ένα από τα παράδοξα του Τσίπρα, όμως από την ελληνική οπτική γωνία είναι κάτι πολύ διαφορετικό, «διότι ο Τσίπρας, ο σοσιαλιστής που υποσχέθηκε μια ακραία πολιτική στο εκλογικό σώμα, θέτει τη μεγάλη κρίση του ελληνικού χρέους στα χέρια ενός ανθρώπου, η επαγγελματική πορεία του οποίου ενσαρκώνει τον κόσμο της απληστίας που βοήθησε στο να ξεσπάσει αυτή η χρηματοπιστωτική κρίση»…

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης