Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Pais: Οι εκλογές στην Ελλάδα περιπλέκουν τον ρόλο του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης

El Pais: Οι εκλογές στην Ελλάδα περιπλέκουν τον ρόλο του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης
Το ΔΝΤ θα επιθυμούσε περισσότερο τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας
Στην επιπλέον αβεβαιότητα που δημιουργεί η προκήρυξη των εκλογών στην Ελλάδα στην ήδη δύσκολη διαπραγμάτευση, ώστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, αναφέρεται δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Pais».
Στο άρθρο επισημαίνεται ότι το Ταμείο έχει αναφέρει ότι θα συμμετέχει στο τρίτο πακέτο αν υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που προβλεπόταν να γίνει με την πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος και με τις σχετικές συζητήσεις να ξεκινούν τον Σεπτέμβριο.
Όμως, με την προκήρυξη των εκλογών στην Ελλάδα πάνω στο τραπέζι, οι συνομιλίες με το Ταμείο περιπλέκονται, σημειώνει η «El Pais».
Όπως αναφέρεται, το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 86 δισ. ευρώ, δεν χρειάζεται τη μειωμένη συμβολή που θα ήταν διατεθειμένο να κάνει για καθαρά οικονομικούς λόγους το ΔΝΤ.
Η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία θέλουν την εμπλοκή του Ταμείου προκειμένου να ενισχύσουν την αξιοπιστία του προγράμματος και να λάβουν τις τεχνικές συμβουλές των ειδικών του.
Το Ταμείο, όμως, σκοπεύει να συμμετέχει υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εγκρίνει το κοινοβούλιο τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και αυτή του συνταξιοδοτικού και οι ευρωπαίοι εταίροι να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που προς το παρόν δεν συγκεντρώνει πολλούς υποστηρικτές.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα, η οικονομική συμβολή θα ήταν πολύ μικρότερη έναντι του προηγούμενου προγράμματος διάσωσης.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή του Harvard και πρώην επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Kenneth Rogoff, «το ιδανικό σενάριο για το Ταμείο θα ήταν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να αγοράσει το μερίδιό του και ο ρόλος του να είναι μόνον αυτός του τεχνικού συμβούλου».
Προσθέτει δε, ότι «υποπτεύομαι ότι και η ΕΚΤ θα ήταν επίσης ικανοποιημένη με αυτό».
Προς το παρόν, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποτελεί αδιαπραγμάτευτο θέμα για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αν και δεν βλέπει συστημικούς κινδύνους, εκτιμά ότι είναι μη βιώσιμο.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης