Τελευταία Νέα
Διεθνή

Die Zeit: Οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία – Γιατί Erdogan και Τσίπρας προσφεύγουν εκ νέου στις κάλπες

Die Zeit: Οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία – Γιατί Erdogan και Τσίπρας προσφεύγουν εκ νέου στις κάλπες
Πολιτικό ελιγμό της μόδας για τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης χαρακτηρίζει τις εκλογές ο γερμανός αρθρογράφος, Michael Thumann
Πολιτικό ελιγμό της μόδας για τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ώστε να ισχυροποιηθεί η δύναμη και το δικαίωμα ψήφου των πολιτών, αν και δημιουργήθηκαν για τον ακριβώς αντίθετο λόγο, χαρακτηρίζει τη δημοκρατική εκλογή ο αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit», Michael Thumann.
Στο άρθρο με τίτλο «Επέλεξε μέχρι να ευχαριστηθεί ο πρόεδρος», στο οποίο γίνεται αναφορά στους λόγους για τους οποίους διεξάγονται οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, τον Σεπτέμβριο και Νοέμβριο αντίστοιχα, σημειώνεται ότι ο τούρκος πρόεδρος Erdogan καταπατά τη δημοκρατία, διότι το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου δεν τον ικανοποίησε.
Όπως σημειώνεται, ο καθένας έχει τους λόγους του για να καλέσει εκ νέου τους ψηφοφόρους στις κάλπες.
Ο Recep Tayyip Erdogan απλώς δεν ικανοποιήθηκε από το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουνίου, με το κόμμα του, το ΑΚΡ, να χάνει για πρώτη φορά την απόλυτη πλειοψηφία.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να αλλάξει το Σύνταγμα, που θα του επέτρεπε να τον καταστήσει απόλυτο ηγεμόνα ενός προεδρικού συστήματος.
Επομένως, παρασκηνιακά εμπόδισε τον σχηματισμό οποιασδήποτε κυβέρνησης συνεργασίας.
Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου με ποσοστό μεγαλύτερο του 36%, όμως με την τροπή που πήρα οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, έφθασε να χάσει τους βουλευτές του που ανήκαν στην ακραία αριστερή πτέρυγα του κόμματος.
Τώρα, ο Τσίπρας ζητά νέα εντολή ώστε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με την Ε.Ε. και να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

Οι εκλογές δεν θα φέρουν τίποτα καλό για τον Erdogan

Δεν πρέπει, όμως, να είμαστε άδικοι. Ο Τσίπρας είχε περισσότερους λόγους από τον Erdogan να προκηρύξει εκλογές, αφότου έχασε σημαντικό μέρος των βουλευτών του.
Ωστόσο, από τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία δεν αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές διαφορές στη σύνθεση των Κοινοβουλίων, όπως αναφέρουν και εταιρείες δημοσκοπήσεων.
Οι ψηφοφόροι φαίνεται να ξέρουν καλύτερα από τους πολιτικούς τους τι θέλουν.
Ο Recep Tayyip Erdogan θα πρέπει να αντιμετωπίσει την επανείσοδο του κουρδικού κόμματος HDP στο Κοινοβούλιο, με τον γερμανό αρθρογράφο να διερωτάται μήπως ο τούρκος πρόεδρος θα έπρεπε να παραιτηθεί με τη θέληση του λαού και επιτέλους να ανοίξει ο δρόμος για μια κυβέρνηση συνασπισμού.
Όσον αφορά την Ελλάδα, σημειώνει ότι οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα χρειαστεί να συμμαχήσει με ένα ή δύο κόμματα για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Άρα, στις διαπραγματεύσεις που θα έχει με τα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα πρέπει να προχωρήσει σε υπαναχωρήσεις προς τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Τα πράγματα όμως είναι χειρότερα για την Τουρκία: το κόμμα του Erdogan θα πάρει την αυτοδυναμία, όμως με περισσότερους βουλευτές του κουρδικού HDP στο κοινοβούλιο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια ακυβερνησίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης