Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η μάχη των ευρωεκλογών: Οι θέσεις των κομμάτων και των ομάδων για το μεταναστευτικό, το άσυλο και την Frontex

Η μάχη των ευρωεκλογών: Οι θέσεις των κομμάτων και των ομάδων για το μεταναστευτικό, το άσυλο και την Frontex
Οι εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πλησιάζουν
Σχετικά Άρθρα
Οι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές 2024 θα μπορούν πλέον να κάνουν εκστρατεία για το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, μια συνολική μεταρρύθμιση που θα εισαγάγει προβλέψιμους, συλλογικούς κανόνες για τη διαχείριση της υποδοχής και της μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο, που εγκρίθηκε τον Μάρτιο από το Κοινοβούλιο μετά από χρόνια αδιεξόδου μεταξύ των μελών πολιτείες.
Η αξιοποίηση στο έπακρο από τη μη δοκιμασμένη μεταρρύθμιση θα είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες για το μπλοκ στην επόμενη θητεία, ιδιαίτερα αφού ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου έφτασε τα 1,14 εκατομμύρια το 2023, υψηλό επταετίας.

Δείτε τι δεσμεύεται να κάνει κάθε ευρωομάδα για τη μετανάστευση και το άσυλο, σύμφωνα με το Euronews.

ΕΛΚ: περισσότερος Frontex, περισσότερες προσφορές

"Οι κατευθυντήριες αρχές της μεταναστευτικής μας πολιτικής είναι ο ανθρωπισμός και η τάξη. Επιδιώκουμε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη μετανάστευση", λέει στο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), ο μεγαλύτερος σχηματισμός στο Κοινοβούλιο που προβλέπεται να παραμείνει ως τέτοιος.

Το κόμμα θέλει να ενισχύσει τα εξωτερικά σύνορα και θέλει «αυστηρό» έλεγχο όλων των παράτυπων αφίξεων και «ολοκληρωτική» ηλεκτρονική παρακολούθηση σε όλα τα σημεία εισόδου. Εάν τα εξωτερικά σύνορα δεν είναι αρκετά ασφαλή, το ΕΛΚ δεν «αποκλείει» την εισαγωγή ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, που ήδη έχουν ορισμένες χώρες.

Σοσιαλιστές: μια δίκαιη, ανθρώπινη προσέγγιση

Το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) το κρατά αρκετά συνοπτικό για τη μετανάστευση και το άσυλο: θέλουν το Νέο Σύμφωνο να εφαρμοστεί με «δίκαιο, ασφαλή και προβλέψιμο» τρόπο, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της «λαϊκής αξιοπρέπειας». Για αυτούς, αυτό σημαίνει «ανθρώπινες και αξιοπρεπείς» συνθήκες υποδοχής, νομική βοήθεια για τους αιτούντες, ειδική προστασία για τα παιδιά και καταπολέμηση των διακινητών.

Φιλελεύθεροι: σαφήνεια και σταθερότητα

Η κοινή πλατφόρμα των φιλελεύθερων, γνωστή ως Renew Europe Now, βασίζεται σε μια συνοπτική σύνοψη 10 προτεραιοτήτων. Σχετικά με τη μετανάστευση και το άσυλο, η ομάδα υποστηρίζει ότι το θέμα έχει δύο εχθρούς: λαϊκιστές που «πυροδοτούν τις φλόγες του ρατσισμού» και τα δίκτυα λαθρεμπόρων που παίζουν με «τις ελπίδες και τις ζωές των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη μιζέρια ή τον πόλεμο». Η καταπολέμηση και των δύο απαιτεί «σαφήνεια και σταθερότητα» για να αυξηθούν οι νομικές εγγυήσεις για όσους φτάνουν στην Ευρώπη και περισσότερες ευκαιρίες για τους μετανάστες στις χώρες καταγωγής τους.

Πράσινοι: όχι στις βρώμικες συμφωνίες

«Το δικαίωμα στο άσυλο δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης», δηλώνουν οι Πράσινοι προτού σκιαγραφήσουν μια σειρά από προτάσεις για τη μετανάστευση και το άσυλο.
Η ομάδα ζητά έναν «υποχρεωτικό μηχανισμό μετεγκατάστασης» για να διασφαλιστεί ότι και τα 27 κράτη μέλη θα επωμιστούν την ευθύνη, την εισαγωγή «βιζας για το κλίμα» για θύματα φυσικών καταστροφών εκτός του μπλοκ και ιδιαίτερη προσοχή στους αιτούντες άσυλο LGBTQIA+, οι οποίοι ενδέχεται να υποστούν δίωξη παρά προερχόμενος από μια χώρα που στα χαρτιά είναι «ασφαλής».

ECR: όλα σχετικά με την εξωτερική ανάθεση

Δεν αποτελεί έκπληξη το σκληρό δεξιό κόμμα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), το οποίο περιλαμβάνει δυνάμεις όπως οι Fratelli d'Italia (Ιταλία) , Νόμος και Δικαιοσύνη (Πολωνία), Vox (Ισπανία) και Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (Βέλγιο), έχει το πιο ριζοσπαστικό προτάσεις για τη μετανάστευση και το άσυλο. Το κόμμα λέει στο μανιφέστο του ότι τα κράτη μέλη δεν πρέπει να αναγκάζουν «τους πολίτες τους να υποδέχονται λαθρομετανάστες χωρίς τη συγκατάθεσή τους», Το ECR προτείνει μια στρατηγική για τον έλεγχο «όλων των πιθανών σημείων εισόδου» μέσω αέρος, ξηράς και θάλασσας με βάση «βελτιωμένη» συνοριακή υποδομή, ενισχυμένο ρόλο του Frontex και της Europol και νέα μέτρα για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, την αύξηση των επαναπατρισμών και, κυρίως, « να συνεργαστεί με τρίτες χώρες για την εξωτερική ανάθεση της διαχείρισης της μετανάστευσης».

Αριστερά: ακυρώστε το Νέο Σύμφωνο, διαλύστε τη Frontex

Αντί να έχει μια ξεχωριστή ενότητα αφιερωμένη στη μετανάστευση και το άσυλο, η Αριστερά αντιμετωπίζει το θέμα σε ένα ευρύτερο κεφάλαιο με τίτλο «Συνανάπτυξη, όχι αποικιακή κυριαρχία και ηγεμονία».

Η ομάδα καλεί σε «διάλειμμα με το Φρούριο Ευρώπη», αποκηρύσσει την εξωτερική ανάθεση της μεταναστευτικής πολιτικής που βασίζεται στη «χρηματοδότηση αιμοδιψών καθεστώτων» και απαιτεί «υποχρεωτική αλληλεγγύη» μεταξύ όλων των κρατών μελών. «Εάν η ΕΕ θέλει να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών, τότε πρέπει να προωθήσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή, την υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία αντί να συμμετέχει σε στρατιωτικές επεμβάσεις, να πυροδοτεί εμφύλιους πολέμους και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους. », αναφέρεται στο μανιφέστο.

Ταυτότητα και Δημοκρατία: λείπει στη δράση

Η ακροδεξιά ομάδα, η οποία περιλαμβάνει τους Alternative für Deutschland (Γερμανία), Rassemblement National (Γαλλία) και Lega (Ιταλία), δεν έχει δημοσιεύσει ένα κοινό μανιφέστο ενόψει των εκλογών του Ιουνίου – τουλάχιστον όχι ακόμη. Σε μια δήλωση αρχών που εγκρίθηκε το 2022, η ID απέρριψε «τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θολώνει περαιτέρω τα σύνορα της Ευρώπης σε μια διαχείριση των μεταναστευτικών δικαιωμάτων αντί των γεωγραφικών ορίων της ηπείρου όπου οι ευρωπαίοι πολίτες της φυλάσσονται και προστατεύονται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης