Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ύπατη Αρμοστεία: Άμεση μετεγκατάσταση των 40 χιλιάδων προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία

Ύπατη Αρμοστεία: Άμεση μετεγκατάσταση των 40 χιλιάδων προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία
Μπορεί να χρειαστεί αναθεώρηση προς τα πάνω ο αριθμός των 120.000 προσφύγων που πρέπει να μετεγκατασταθούν
Μία μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό η Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες έκανε τις δικές της προτάσεις στους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών.
Μάλιστα, για να κάμψει τις αντιδράσεις κάποιων χωρών όπως η Ουγγαρία ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες António Guterres υπενθύμισε ότι. «όταν το 1956, περίπου 200.000 Ούγγροι τράπηκαν σε φυγή στην Αυστρία και την Γιουγκοσλαβία, όχι μόνο είχαν σωστή υποδοχή, αλλά θεσπίστηκε πολύ γρήγορα ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης και 140.000 άνθρωποι εγκαταστάθηκαν σε άλλες χώρες».
Αυτό ζητάει η Ύπατη Αρμοστεία να γίνει και σήμερα επισημαίνοντας ότι «είναι σημαντικό να εγκριθούν οι επιπλέον 120.000 θέσεις αυτή την εβδομάδα ώστε οποιοδήποτε πρόγραμμα μετεγκατάστασης εντός της Ε.Ε. (relocation) να μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστο».
Επίσης η Υ.Α. τονίζει την ανάγκη να δημιουργηθούν «επαρκείς δομές υποδοχής στις χώρες από τις οποίες οι πρόσφυγες και μετανάστες εισέρχονται στην Ευρώπη, διότι η ροή των νεοαφιχθέντων στις ακτές της Ευρώπης φτάνει κατά μέσο όρο τους 6.000 ανθρώπους την ημέρα και είναι πιθανό πολλές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να χρειαστούν στέγη και βοήθεια σε χώρους υποδοχής ανά πάσα στιγμή».
Αναλυτικά, οι προτάσεις της Ύπατης Αρμοστείας είναι οι ακόλουθες:
1. Μια ισχυρή ευρωπαϊκή στήριξη για την άμεση δημιουργία δομών στην Ελλάδα – και την επέκταση των υφιστάμενων δομών στην Ιταλία – που θα έχουν τη δυνατότητα για την υποδοχή, την παροχή βοήθειας, την καταγραφή και την ταυτοποίηση των ανθρώπων που φτάνουν μέσω θαλάσσης.
Χωρίς επαρκή ικανότητα υποδοχής, το πρόγραμμα επανεγκατάστασης δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά καθώς θα συνεχίζεται η μετακίνηση του πληθυσμού προς άλλες χώρες. Παρόμοιες δομές είναι πιθανό να χρειάζονται είτε στη Σερβία είτε σε άλλες χώρες της Ε.Ε. που αποτελούν σημεία διέλευσης (transit) των προσφύγων και μεταναστών.
2. Την άμεση εκκίνηση της διαδικασίας μετεγκατάστασης για τους 40.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία.
Ο αριθμός αυτός θα πρέπει να αυξηθεί με επιπρόσθετες δεσμεύσεις σε εθελοντικό επίπεδο από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. για επιπλέον 120.000 θέσεις.
Η Υ.Α. πιστεύει ότι ο αριθμός αυτός πιθανόν να χρειαστεί μια αναθεώρηση προς τα πάνω στο μέλλον.
3. Την ενίσχυση των μηχανισμών για τον ανθρώπινο επαναπατρισμό των ανθρώπων που δε χρήζουν διεθνούς προστασίας, με την υποστήριξη της Frontex και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
4. Παράλληλα, χρειάζονται να ληφθούν επειγόντως μέτρα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη γειτονιά της Ευρώπης, μεταξύ άλλων μέσω της παροχής επιπρόσθετης χρηματοδότησης για ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και μέσω διαρθρωτικής στήριξης στις χώρες που φιλοξενούν μεγάλους προσφυγικούς πληθυσμούς.
Η Υ.Α. απευθύνει επίσης έκκληση για μια ουσιαστική και ταχεία αύξηση των νόμιμων ευκαιριών για να έχουν οι πρόσφυγες πρόσβαση στην Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της ενισχυμένης μετεγκατάστασης (resettlement) και της εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους, της οικογενειακής επανένωσης και των θεωρήσεων εισόδου για λόγους σπουδών ή ανθρωπιστικούς λόγους.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, όπου έχουν σημειωθεί φέτος 477.906 νέες αφίξεις μέσω θαλάσσης, είναι πρωταρχικά μια προσφυγική κρίση.
Η μεγάλη πλειοψηφία όσων καταφτάνουν στην Ελλάδα και συνεχίζουν το ταξίδι τους προέρχονται από ζώνες σύρραξης όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω μιας ολιστικής και ολοκληρωμένης προσέγγισης, εάν όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. συνεργαστούν μαζί με εποικοδομητικό τρόπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης