Τελευταία Νέα
Διεθνή

Knot (ΕΚΤ): Δεν θα επιτευχθεί σύντομα ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό - Πολύ νωρίς να μιλάμε για επέκταση του QE

Knot (ΕΚΤ): Δεν θα επιτευχθεί σύντομα ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό - Πολύ νωρίς να μιλάμε για επέκταση του QE
Είναι σαφές ότι δεν θα επιστρέψουμε σε πληθωρισμό 2% μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο, τόνισε ο ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανόν ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να πετύχει τον στόχο για πληθωρισμό λίγο κάτω του 2%, ανέφερε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της και ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Klaas Knot, σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα «Het Financieele Dagblad», που δημοσιεύθηκε σήμερα, Πέμπτη.
«Δεν υπάρχει κάτι λάθος με τον στόχο του 2%, όμως το μεσοπρόθεσμο διάστημα που στοχεύουμε να το πετύχουμε, είναι πιθανόν λίγο μεγαλύτερο απ' ό,τι ήταν στο παρελθόν», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «είναι σαφές ότι δεν θα επιστρέψουμε σε πληθωρισμό 2% μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο».
Αν η ΕΚΤ δεν καταφέρει να αυξήσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο που έχει θέσει μέσα στους επόμενους 18 μήνες, όλα κατατείνουν ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Η ΕΚΤ, σημειωτέον, ξεκίνησε το πρόγραμμα τον Μάρτιο του 2015 προκειμένου να αποφύγει ένα αποπληθωριστικό σενάριο για την ζώνη του ευρώ και αρχικώς έχει προγραμματίσει να διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016.
Ο ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να εικάζουμε αν θα υποστήριζε μια επέκταση του προγράμματος, σημειώνοντας ότι «μόλις το ένα τρίτο του προγράμματος έχει πραγματοποιηθεί. Ακόμη μένουν να γίνουν περισσότερες από 700 δισ. ευρώ αγορές περιουσιακών στοιχείων. Είναι προς το συμφέρον όλων να επιτρέψουμε στο τρέχον πρόγραμμα να είναι όσο περισσότερο λειτουργικό γίνεται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης