Τελευταία Νέα
Διεθνή

ESM: Το κόστος διάσωσης της Ελλάδας μπορεί να αυξηθεί για την Ευρωζώνη – Εάν συμβεί έρχονται νέα μέτρα

tags :
ESM: Το κόστος διάσωσης της Ελλάδας μπορεί να αυξηθεί για την Ευρωζώνη – Εάν συμβεί έρχονται νέα μέτρα
Οι εν λόγω δαπάνες δεν είναι όμως «κλειδωμένες» για όσο διαρκέσει το ελληνικό δάνειο
Φόβους ότι η διάσωσης της Ελλάδας θα μπορούσε να καταστεί περισσότερο ακριβή όσο περνούν τα χρόνια, εξέφρασε ο Christophe Frankel, επικεφαλής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης, τον ESM, μιλώντας στο Bloomberg.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δανείζεται με επιτόκιο 1% για τα κεφάλαια που διαθέτει στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο.
Οι εν λόγω δαπάνες δεν είναι όμως «κλειδωμένες» για όσο διαρκέσει το ελληνικό δάνειο, ανέφερε ο Frankel.
«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το επιτόκιο θα παραμείνει σε τόσο χαμηλό επίπεδο», δήλωσε ο Frankel.
«Γνωρίζουμε ότι αυτό που χρεώνουν σήμερα οι αγορές, δεν είναι αυτό που θα χρεώσουν και αύριο και φυσικά είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που μπορεί να χρεώσουν σε 5 ή 10 χρόνια».
Η προοπτική του να είναι τα επιτόκια «πολύ διαφορετικά», προσθέτει μια επιπλέον διάσταση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Τσίπρας, καθώς ξεκινά τη δεύτερή του θητεία.
Εκτός και αν μπορεί να βάλει την ελληνική οικονομία σε κίνηση και η πτώση του χρέους επιταχυνθεί πριν από το ευρωπαϊκό κόστος δανεισμού αρχίσει να αυξάνεται.
«Εάν τα επιτόκια της αγοράς αρχίσουν να κινούνται προς τα επάνω, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι είτε για νέες φορολογικές οπισθοδρομήσεις ή / και νέες διαπραγματεύσεις για τα λεγόμενα πρόσθετα έξοδα παροχής υπηρεσιών από τον ESM», δήλωσε επίσης ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα έξοδα του ελληνικού δανείου είναι ιδιαίτερα χαμηλά τώρα, επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ωθήσει τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα και η αρχική σύνθεση του χρέους που χρησιμοποιεί ο ESM στις χρηματοδοτήσεις του έχει κλίση προς το βραχυπρόθεσμο χρέος.
Ωστόσο, το βραχυπρόθεσμο χρέος μπορεί να μετραπεί σε πιο μακροπρόθεσμο, εξέλιξη που είναι πιθανό να ωθήσει τα επιτόκια υψηλότερα, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού του ESM.
Την ίδια στιγμή, το κόστος χρηματοδότησης θα είναι χαμηλότερο από ό, τι εάν ο ESM προσπαθούσε να δανείζεται με όρους που ταιριάζουν ακριβώς στο μήκος των δανείων που προσφέρει στην Ελλάδα.
«Από τη μία μέρα στην άλλη, το κόστος των κεφαλαίων μπορεί να αλλάξει», δήλωσε ο Frankel.
«Δεν αλλάζει κάθε μέρα, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει από καιρό σε καιρό, ανάλογα με την έκδοση νέων ή με ομόλογα που έρχονται μέχρι τη λήξη τους», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης