Τελευταία Νέα
Διεθνή

Carney (BoE): Η συμμετοχή στην ΕΕ ενισχύει τη δυναμική της βρετανικής οικονομίας

tags :
Carney (BoE): Η συμμετοχή στην ΕΕ ενισχύει τη δυναμική της βρετανικής οικονομίας
Αλλά όσο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Βρετανίας διευρύνεται, τόσο εκτίθεται περισσότερο σε εξωτερικούς κινδύνους
Με την ομιλία του Mark Carney διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας συνεχίστηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο η συζήτηση για τις επιπτώσεις ενός Brexit.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας ανέπτυξε κατά την τοποθέτησή του πως η συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ επηρεάζει την ικανότητα της BoE να επιτύχει τους θεμελιώδεις στόχους της νομισματικής και οικονομικής σταθερότητας.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Carney «η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή ένωση ενισχύει τη δυναμική της βρετανικής οικονομίας και μία πιο δυναμική οικονομία είναι πιο ανθεκτική σε διάφορα σοκ, αναπτύσσεται πιο γρήγορα, χωρίς να γεννάει πληθωριστικές πιέσεις ή, να δημιουργεί κινδύνους για την οικονομική σταθερότητα, ενώ μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στον διεθνή ανταγωνισμό».
Από την άλλη, «η βρετανική οικονομία είναι πιο εκτεθειμένη σε οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς κινδύνους από το εξωτερικό ως αποτέλεσμα της στενότερης σχέσης με την ΕΕ και με την πρόσφατη κρίση στην ευρωζώνη, αυτό μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερες προκλήσεις για την οικονομική σταθερότητα της χώρας».
Τέλος, «οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, οι ντιρεκτίβες και οι κανόνες καθορίζουν κάποια από τα πολιτικά εργαλεία της Τράπεζας της Αγγλίας, ειδικά όσα έχουν να κάνουν με την οικονομική σταθερότητα, όμως αυτά θα πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτα και αποτελεσματικά, έτσι ώστε να είναι διαχειρίσιμες από τη Μ. Βρετανία οι συνέπειες κρίσεων εγχώριων ή, εξωτερικών».
Εν κατακλείδι, «αν η επίδραση της συμμετοχής στην ΕΕ είναι ξεκάθαρη όσον αφορά το δυναμισμό και το άνοιγμα της οικονομίας, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη όσον αφορά τη σταθερότητα».
Κι αυτό διότι «ένας μεγαλύτερος δυναμισμός δίνει μεγαλύτερα περιθώρια για την εξυπηρέτηση του χρέους και για την ανθεκτικότητα σε εξωτερικές κρίσεις, αλλά υπάρχουν κι άλλες προκλήσεις γιατί όσο το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου μεγαλώνει τόσο είναι και πιο εκτεθειμένο σε εξωτερικούς κινδύνους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης