Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Ο χειμώνας αυξάνει την πίεση στους απελπισμένους πρόσφυγες για να φτάσουν στην Ελλάδα

Guardian: Ο χειμώνας αυξάνει την πίεση στους απελπισμένους πρόσφυγες για να φτάσουν στην Ελλάδα
Πάνω από 100 βάρκες καταπλέουν κάθε μέρα στα ελληνικά νησιά – Ένα μικρό χωριό δέχεται καθημερινά η Λέσβος
Αγώνα δρόμου για να προλάβουν τον χειμώνα κάνουν οι πρόσφυγες σύμφωνα με τον Guardian και τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης τον επιβεβαιώνουν καθώς 7.000 άνθρωποι αποβιβάστηκαν στη Λέσβο την περασμένη εβδομάδα.
«Ήταν ή τώρα, ή ποτέ» λέει ένας από αυτούς χαμογελώντας ενώ περιμένει να επιβιβαστεί στο πλοίο για τον Πειραιά, προσθέτοντας ότι «στη Συρία δεν υπάρχει μέλλον, αυτό είναι γεγονός».
Ο αγώνας ενάντια στον χρόνο πριν οι θερμοκρασίες υποχωρήσουν έχει αυξήσει τις ροές των μεταναστών και η Λέσβος το νησί που στις παραλίες του και τους όρμους του υπάρχουν πορτοκαλί σωσίβια και μαύρες φουσκωτές βάρκες έχει γίνει το μέρος με τη μεγαλύτερη μετακίνηση ανθρώπων στη σύγχρονη εποχή.
Την περασμένη Τετάρτη πάνω από 27.500 πρόσφυγες έφτασαν στα ελληνικά νησιά προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον εμφύλιο, αλλά τελευταία και από τις ρώσικες επιδρομές, αφού όπως λέει ο νεαρός Al Shabai «αν είσαι νέος φοβάσαι ότι μπορούν να σε πάρουν με τη βία στον στρατό και δεν θέλουμε να πολεμήσουμε σε έναν πόλεμο που κανένας δεν μπορεί να νικήσει».
Οι αφίξεις από τη θάλασσα στην Ελλάδα ξεπέρασαν τις 502.000 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες και οι φόβοι για την αλλαγή του καιρού αύξησαν τις ροές τον Σεπτέμβριο.
«Η άνοδος των αφίξεων στην Ελλάδα αυξάνει την πίεση στα νησιά, καθώς οι περισσότεροι πρόσφυγες θέλουν να κινηθούν γρήγορα φοβούμενοι ότι τα σύνορα στην Κεντρική Ευρώπη θα κλείσουν» αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία.
Και με Τούρκους αξιωματούχους ότι 350.000 άνθρωποι ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το Χαλέπι στη Συρία, αν οι ρώσικοι βομβαρδισμοί συνεχιστούν, τότε η αύξηση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Ο Guardian επισημαίνει και κάποιες μικρές, ανθρώπινες ιστορίες της προσφυγικής κρίσης, όπως αυτή με τον Έλληνα ψαρά που έχει σώσει δεκάδες ζωές.
«Έρχονται σε πολύ μεγάλες ομάδες και συχνά οι βάρκες τους σταματούν μεσοπέλαγα γιατί μένουν από καύσιμα ή, χαλάει η μηχανή» λέει ο ίδιος και προσθέτει ότι «τις νύχτες τα φαναράκια στα σωσίβιά τους με καθοδηγούν προς το μέρος τους».
Μια φορά ο Έλληνας ψαράς είχε σώσει έναν νεαρό από τη Συρία που έπεσε από τη βάρκα του και κολυμπούσε με τα βατραχοπέδιλα στα χέρια.
Ήταν τόσο εξαντλημένος, τόσο κοντά στον θάνατο που τον πήρε σπίτι του, του έδωσε φαγητό κι ένα κρεβάτι για να κοιμηθεί, ενώ από τότε έχει τα βατραχοπέδιλα στο ψαροκάικό του.
Επιστρέφοντας από αυτή την ανθρώπινη ιστορία, στη σκληρή πραγματικότητα των αριθμών ο Guardian αναφέρει ότι σε 48 ώρες από την Κυριακή ως τη Δευτέρα πάνω από 10.000 άτομα έφτασαν στη Λέσβο και καθημερινά 100 βάρκες γεμάτες ανθρώπους ξεβράζονται στα ελληνικά νησιά.
Σε ένα κέντρο υποδοχής έγιναν και ταραχές και υπήρξαν καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες.
«Μας φέρονται σαν να είμαστε ζώα» λέει ο Al Shabai και εξηγεί ότι «οι Έλληνες είναι πολύ καλοί, πολύ ευγενικοί, αλλά άνθρωποι κοιμούνται στο έδαφος, πάνω στο σκατό τους , παρακαλώ γράψτε το έτσι για να τα μαθαίνει ο κόσμος».
Όσοι έρχονται, καταγράφονται και δίνουν δακτυλικά αποτυπώματα για να διαχωριστούν οι πρόσφυγες από τους οικονομικούς μετανάστες.
«Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει μεγάλες δομικές δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης» αναφέρει ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες Antonio Gutteres, επισημαίνοντας, όμως, και «την καλή θέληση και την ανθρωπιστική προσέγγιση της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».
Αξιωματούχοι στη Λέσβο εξέφρασαν, πάντως, την ανησυχία τους μήπως η κατάσταση χειροτερεύσει αντί να βελτιωθεί και αποκάλυψαν ότι άτομα με μάσκες στα πρόσωπά τους επιτέθηκαν πρόσφατα σε πρόσφυγες.
Για όσους φτάνουν στα νησιά, η ανακούφιση μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε απογοήτευση.
Με την πλειοψηφία να θέλει να πάει στη Γερμανία πριν μπει για τα καλά ο χειμώνας, πολλοί διανύουν μία απόσταση μεγαλύτερη από τον Μαραθώνιο «κουρασμένοι και παγωμένοι και συχνά βλέπεις κάποιους να καταρρέουν» λέει η Mona Martinsen, εθελόντρια από τη Νορβηγία.
Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Σπύρος Γαληνός φοβάται ότι μία ανθρώπινη τραγωδία θα εκτυλιχθεί στη Λέσβο και καθώς τα νερά γίνονται πιο άγρια προκαλώντας ανατροπές στις βάρκες 19 άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες εννέα μέρες.
«Τώρα έρχονται με τους βόρειους ανέμους, αλλά το χειμώνα οι άνεμοι θα αναποδογυρίζουν τα σκάφη και οι παραλίες μας θα γίνουν παραλίες θανάτου» υποστηρίζει ο Γαληνός και συνεχίζει.
«Κάθε μήνα ο δήμος ξοδεύει πάνω από 200.000 ευρώ για τον καθαρισμό του νησιού και κάθε μέρα ο πληθυσμός ενός μικρού χωριού φτάνει στη Λέσβο».
Σύμφωνα με τον Γαληνό η λύση στο πρόβλημα θα ήταν να καταγράφονται οι πρόσφυγες στην Τουρκία, έτσι ώστε να ακυρωθούν στην πράξη οι διακινητές και να ταξιδεύουν οι άνθρωποι με τουριστικά πλοία.
«Όλοι θα επωφεληθούμε αν σταματήσουμε αυτές τις συμμορίες των διακινητών» προσθέτει ο Γαληνός που έχει όραμα «να είναι η Λέσβος ένα πρότυπο του πώς η Ευρώπη πρέπει να γίνει δείχνοντας αλληλεγγύη σε ανθρώπους με πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από τα δικά μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης