Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ευρωκοινοβούλιο «ανοίγει» το κεφάλαιο κατάργησης του φορολογικού arbitrage εντός Ε.Ε.

Το Ευρωκοινοβούλιο «ανοίγει» το κεφάλαιο κατάργησης του φορολογικού arbitrage εντός Ε.Ε.
«Επιζήμιες πρακτικές ορισμένων φορολογικών εθνικών διευθύνσεων» που επιτρέπουν φοροαποφυγή
Υπέρ της άμεσης καθιέρωσης υποχρεωτικής πανευρωπαϊκής κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας εταιρειών (ΚΕΒΦΕ) τάχθηκαν οι βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τον «επιβλαβή» αθέμιτο φορολογικό ανταγωνισμό εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος ευνοεί την ανάπτυξη πρακτικών επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού και φοροδιαφυγής.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου υιοθέτησε την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015 αλλαγές στο σύστημα φορολογίας πολυεθνικών και μη εταιρειών στην Ε.Ε. και συγκεκριμένα μία έκθεση που ζητά να διαμορφωθεί μια ισόρροπη και δίκαιη φορολογική πολιτική, ως αναπόσπαστο μέρος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη-μέλη.
Οι συντάκτες της έκθεσης εξηγούν, ότι τα μοντέλα φορολογίας εταιρειών στις βιομηχανικές χώρες σχεδιάστηκαν στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, όταν η διασυνοριακή δραστηριότητα ήταν περιορισμένη. Σήμερα, η παγκοσμιοποίηση και η ψηφιοποίηση της οικονομίας, έχουν μεταβάλει ριζικά την παγκόσμια αλυσίδα αξίας και τον τρόπο λειτουργίας των αγορών.
Επιπλέον, είναι σήμερα σύνηθες οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες να έχουν διακρατική δομή, που επιβάλλει την υπέρβαση των εθνικών φορολογικών κανόνων.
Στο ψήφισμα επισημαίνονται οι «επιζήμιες πρακτικές ορισμένων φορολογικών εθνικών διευθύνσεων» που επιτρέπουν στις πολυεθνικές να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε άλλες χώρες από αυτές στις οποίες τα απέκτησαν, αποφεύγοντας έτσι τη φορολόγηση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι το Ευρωκοινοβούλιο ζητά μεταξύ άλλων, την καθιέρωση υποχρεωτικής υποβολής όλων των οικονομικών στοιχείων των πολυεθνικών επιχειρήσεων ανά χώρα, στα οποία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τα κέρδη, οι φόροι καθώς και οι επιδοτήσεις που έχουν εισπραχθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης