Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η EBRD κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Τουρκία – Σημαντικό πλήγμα για την οικονομία της από τις ρωσικές κυρώσεις

Η EBRD κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Τουρκία – Σημαντικό πλήγμα για την οικονομία της από τις ρωσικές κυρώσεις
Οι τουριστικές επιχειρήσεις που βασίζονται στα έσοδα από τους ρώσους τουρίστες και οι εξαγωγές των προϊόντων που είναι σε εμπάργκο θα επηρεαστούν δυσανάλογα από τις κυρώσεις, επισημαίνεται
Αν οι ρωσικές κυρώσεις στην Τουρκία διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στην οικονομία της, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, EBRD.
Μάλιστα, επισημαίνει ότι το τουρκικό ΑΕΠ θα μπορούσε να βρεθεί 0,7% χαμηλότερα και συμπληρώνει ότι ο αντίκτυπος για τη Ρωσία είναι «πιθανόν να είναι περιορισμένος».
Οι κυρώσεις στην Τουρκία από τη Ρωσία, μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις τον Νοέμβριο, περιλαμβάνουν εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων, στα ταξίδια, τη βίζα, καθώς και την αναστολή επιχειρηματικών προγραμμάτων.
Αυτά θα πλήξουν σημαντικά την Τουρκία, όμως, όπως επισημαίνει η EBRD, η ενέργεια είναι το βασικό σημείο πίεσης.
Η Ρωσία είναι ο νούμερο ένα προμηθευτής ενέργειας της Τουρκίας και όπως αναφέρει η EBRD, σε αυτή τη φάση, μια αναστάτωση στην προμήθεια ενέργειας φαίνεται απίθανη.
Ωστόσο, υπογραμμίζοντας τον βαθμό κινδύνου, σημειώνει ότι η Τουρκία εισάγει το 98,8% της κατανάλωσης φυσικού αερίου, με τη Ρωσία να μετρά για το 56%.
Οι εισαγωγές ενέργειας της Τουρκίας από τη Ρωσία, περιλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, έφθασαν τα 16,5 δισ. δολάρια το 2014, που αποτελούσαν περίπου το 30% του συνολικού ενεργειακού λογαριασμού της Τουρκίας, το 65% των συνολικών εισαγωγών από τη Ρωσία και το 2,1% του τουρκικού ΑΕΠ.
Επιπλέον, σημειώνει ότι ενώ ο μακροοικονομικός αντίκτυπος για την Τουρκία μπορεί να είναι μέτριος, ωστόσο για τις επιχειρήσεις με στενούς δεσμούς με την Ρωσία πιθανώς θα είναι μεγαλύτερος.
Οι τουριστικές επιχειρήσεις που βασίζονται στα έσοδα από τους ρώσους τουρίστες και οι εξαγωγές των προϊόντων που είναι σε εμπάργκο θα επηρεαστούν δυσανάλογα από τις κυρώσεις, όπως και οι περιοχές που φιλοξενούν πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις, όπως η Αττάλεια.
Επίσης, υπό πίεση ενδεχομένως να βρεθούν και οι τούρκοι επιχειρηματίες που έχουν παρουσία στη Ρωσία.
Σύμφωνα με την EBRD, περαιτέρω κλιμάκωση των κυρώσεων δεν μπορεί να αποκλειστεί και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αυξηθεί το χρηματοδοτικό κόστος της Τουρκίας, προκαλώντας μεγαλύτερο του αναμενόμενου πλήγμα στη χώρα.

Πίνακας 1: Οι χώρες εισαγωγής φυσικού αερίου από την Τουρκία – Πίνακας 2: Οι τουρκικές εισαγωγές από τη Ρωσία


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης