Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νορβηγία: Σταθερό στο 0,75% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα

Νορβηγία: Σταθερό στο 0,75% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα
Η Norges Bank προειδοποίησε ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών και οι επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα θα είναι χαμηλότερες του αναμενόμενου
Σταθερό στο 0,75% αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο της Νορβηγίας η κεντρική τράπεζα της χώρας, Norges Bank, όμως αναμένονται περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων το 2016.
Η Norges Bank υπογράμμισε σήμερα, Πέμπτη, τις ιδιαίτερα αδύναμες τιμές του αργού πετρελαίου που πλήττουν την οικονομία της Νορβηγίας, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών και οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα θα είναι χαμηλότερες του αναμενόμενου.
Όπως σημειώνει, οι συνέπειες από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και τη μείωση των επενδύσεων στον πετρελαϊκό κλάδο στη νορβηγική οικονομία γίνονται σταδιακά εμφανείς.
Παράλληλα, αναφέρει ότι η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική θα υποστηρίξει τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες και προσθέτει ότι συνολικά, υπάρχουν προοπτικές ότι η ανάπτυξη θα είναι πιο αδύναμη της αναμενόμενης.
Η ανεργία, σημειώνει, αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς περισσότερο απ' ό,τι εκτιμούνταν στην αναφορά νομισματικής πολιτικής του Σεπτεμβρίου.
«Η νομισματική πολιτική είναι επεκτατική και υποστηρικτική της αναδιάρθρωσης της νορβηγικής οικονομίας. Η κορόνα έχει υποτιμηθεί και ο πληθωρισμός έχει ενισχυθεί. Μια πολιτική χαμηλότερων επιτοκίων ίσως να αυξήσει τον κίνδυνο μιας πιο ταχείας αύξησης στις τιμές ακινήτων και του χρέους. Η αβεβαιότητα ως προς τα αποτελέσματα της νομισματικής πολιτικής υποδηλώνει μια προσεκτική προσέγγιση στη διαμόρφωση των επιτοκίων», υπογραμμίζει.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης