Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN: Από τη Wall Street μέχρι το Νταβός απλώνεται ο ακραίος φόβος των επενδυτών για τις αγορές

tags :
CNN: Από τη Wall Street μέχρι το Νταβός απλώνεται ο ακραίος φόβος των επενδυτών για τις αγορές
Ο συγκεντρωτικός δείκτης «Φόβου-Απληστίας» (Fear & Greed Index) του CNN Money για το κυρίαρχο συναίσθημα των επενδυτών δείχνει ακραίο φόβο
Από τη Wall Street μέχρι το Νταβός της Ελβετίας απλώνεται ο φόβος και η ανησυχία των επενδυτών για το ενδεχόμενο εκτροχιασμού της παγκόσμιας ανάπτυξης λόγω του άλυτου γρίφου των κατάλληλων παρεμβατικών επιτοκίων στα ισχυρά νομίσματα, της καθίζησης των τιμών του πετρελαίου και της έντονης χρηματιστηριακής αναταραχής στην Κίνα.
Αυτό αναφέρει σε ρεπορτάζ του το αμερικανικό ειδησεγραφικό δίκτυο CNN, το οποίο επισημαίνει ότι οι ηγέτες μεγάλων επιχειρήσεων που συμμετέχουν στις εργασίες του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις ανατρεπτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.
Με τις κεφαλαιαγορές διεθνώς να καταγράφουν μεγάλη πτώση των μετοχικών αξιών από την αρχή του χρόνου και τις τιμές του πετρελαίου να εντείνουν την υποχώρησή τους στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, δεν προκαλεί απορία το γεγονός ότι ο συγκεντρωτικός δείκτης «Φόβου-Απληστίας» (Fear & Greed Index) του CNN Money για το κυρίαρχο συναίσθημα των επενδυτών, δείχνει ακραίο φόβο.
Ο συγκεκριμένος δείκτης βασίζεται σε επτά ευρέως διαδεδομένους δείκτες συμπεριφοράς των αγορών, όπως π.χ. την «ορμητικότητα» του S&P 500, την ισχύ των μετοχών, το βαθμό καταφυγής σε «επενδυτικά καταφύγια», τη διακύμανση των αγορών κ.α..
Αυτό που κάνει ακόμα περισσότερο νευρικούς τους επενδυτές είναι η συνειδητοποίηση ότι οι αρχές στην Κίνα και σε άλλα μέρη του πλανήτη, ίσως δεν καταφέρουν να σταματήσουν την πτώση των αγορών.
Η αδυναμία των μεγάλων κεντρικών τραπεζών - ιδιαίτερα του ευρώ (ΕΚΤ) και του δολαρίου ΗΠΑ (Federal Reserve) - να πείσουν για την ορθότητα και αποτελεσματικότητα των επιτοκιακών και νομισματικών τους αποφάσεων, συμβάλλει στη δημιουργία αβεβαιότητας για το μακροπρόθεσμο μέλλον.
Το αποτέλεσμα είναι η υπερβολική εστίαση των επενδυτών στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, με τις συνέπειες που βλέπουμε.
Δεν είναι όμως μόνον οι επενδυτές που ανησυχούν για το μέλλον, αλλά και οι ίδιες οι επιχειρήσεις, όπως καταδεικνύει έρευνα της εταιρείας ορκωτών ελεγκτών και συμβούλων PricewaterhouseCoopers (PwC) που διεξήχθη μεταξύ  διευθυνόντων συμβούλων, σύμφωνα με την οποία μόλις το 27% αυτών αναμένει βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2016, από αντίστοιχο ποσοστό 37% το 2015 και 44% το 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης