Τελευταία Νέα
Διεθνή

Axa: «Ρώσικη ρουλέτα» το Brexit για τη Βρετανία – Σοβαρός αρνητικός αντίκτυπος για τη χώρα αν αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Axa: «Ρώσικη ρουλέτα» το Brexit για τη Βρετανία – Σοβαρός αρνητικός αντίκτυπος για τη χώρα αν αποχωρήσει από την Ε.Ε.
Πολύ σοβαρές οι συνέπειες, ειδικά για το City του Λονδίνου ύστερα από μια ψήφο υπέρ του Brexit, διότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα επέτρεπε στο Λονδίνο να είναι το κέντρο εκκαθάρισης του ευρώ
Το βρετανικό δημοψήφισμα σχετικά με την αποχώρηση από την Ε.Ε. αποτελεί για το Ηνωμένο Βασίλειο ρωσική ρουλέτα, «με ίσως όχι έξι σφαίρες, αλλά τουλάχιστον τέσσερις», τόνισε ο επικεφαλής της ασφαλιστικής AXA, Henri de Castries.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε δίκιο ότι η Ε.Ε. ήταν δυσλειτουργική και χρειαζόταν αλλαγές, όμως πρόσθεσε ότι θα υπάρξει σημαντικός αρνητικός αντίκτυπος για τη χώρα αν αποχωρήσει από το ευρωπαϊκό μπλοκ και ειδικότερα για το City του Λονδίνου.
«Υπάρχει μια σχολή σκέψης στο Ηνωμένο Βασίλειο που λέει ότι η Δευτέρα δεν θα διαφέρει πολύ από την Παρασκευή (σ.σ. μετά από μια ψήφο για αποχώρηση της Ε.Ε.). Διαφωνώ, νομίζω ότι θα ήταν πολύ διαφορετική», σημείωσε σε συνέντευξή τους στους «Financial Times».

axa.jpg

Ο Henri de Castries, διευθύνων σύμβουλος της Axa από το 2000 και μια από τις ηγέτιδες φιγούρες στον επιχειρηματικό κόσμο της Γαλλίας, ανέφερε ότι θα υπήρχαν πολύ σοβαρές συνέπειες ειδικά για το City του Λονδίνου ύστερα από μια ψήφο υπέρ του Brexit, διότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα επέτρεπε στο Λονδίνο να είναι το κέντρο εκκαθάρισης του ευρώ.
Μάλιστα, προειδοποίησε ότι ένα χρηματοοικονομικό κέντρο μπορεί να καταστραφεί πολύ γρηγορότερα απ' ό,τι απαιτείται για τη δημιουργία του.
Παράλληλα, σημείωσε ότι τα δημοψηφίσματα είναι επικίνδυνα εργαλεία, διότι είναι απρόβλεπτα.
«Ο κόσμος ποτέ δεν απαντά το ερώτημα που τίθεται. Η απάντηση εξαρτάται από τη διάθεσή τους. Είναι σαν να παίζεις ρώσικη ρουλέτα, όχι με έξι σφαίρες, αλλά τουλάχιστον τέσσερις».
Ωστόσο, ο Henri de Castries σημειώνει ότι η μεταρρύθμιση της Ε.Ε. είναι απαραίτητη, διότι «κάποιος πρέπει να είναι ανόητος για να μην συμφωνήσει ότι η τρέχουσα κατάσταση πραγμάτων είναι αρκετά δυσλειτουργική» και προσθέτει ότι μια απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει, σε συνδυασμό με έλλειψη μεταρρυθμίσεων, θα ήταν καταστροφική για όλους.
Παράλληλα, ανέφερε ότι «αν κοιτάξει κανείς τα συστήματα στη φύση, η σταθερότητα δεν επέρχεται από το γεγονός ότι όλοι κάνουν το ίδιο πράγμα, αλλά από το γεγονός ότι υπάρχει διαφορετικότητα» και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να αναρωτηθεί κανείς αν ο κανονισμός οδηγεί σε υπερβολική ομοιομορφία», αναφέροντας ως παράδειγμα το Solvency II, τη ρύθμιση του ασφαλιστικού της Ε.Ε. που εισήχθη στις αρχές του 2016.
Όπως σημείωσε, «μας οδήγησε να περιορίσουμε τους επενδυτικούς μας ορίζοντες, διότι μετράμε τη φερεγγυότητα των παικτών με ένα επενδυτικό ορίζοντα ενός έτους. Οι ασφαλιστές θα κάνουν λιγότερες μακροπρόθεσμες επενδύσεις», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης