Τελευταία Νέα
Διεθνή

Soros: Για να λυθεί το προσφυγικό απαιτείται η χρηματοδότησή του με τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ ετησίως από την Ε.Ε.

Soros: Για να λυθεί το προσφυγικό απαιτείται η χρηματοδότησή του με τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ ετησίως από την Ε.Ε.
Ο Soros προτείνει στην Ευρώπη να υιοθετήσει τη «ροπή χρηματοδότησης» (surge financing), δαπανώντας εμπροσθοβαρώς μεγάλα ποσά για τους πρόσφυγες
Η διεθνής κοινότητα υποτιμά σε πολύ μεγάλο βαθμό τα κεφάλαια που απαιτούνται για την στήριξη των προσφύγων, τόσο εντός, όσο και εκτός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, παράλληλα με τη μόχλευση των δυνατοτήτων δανεισμού της Ε.Ε. στο κορυφαίο επίπεδο «ΑΑΑ» - που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σχεδόν καθόλου - θα απαιτούσε μια ριζική μεταβολή στην προσέγγιση του ζητήματος από την Ευρώπη.
Αυτά επισημαίνει σε δεύτερο πολιτικό άρθρο του εντός μίας εβδομάδος στον ιστότοπο γνώμης Project Syndicate ο δισεκατομμυριούχος μεγαλο-επενδυτής George Soros, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έφτασε η ώρα η Ε.Ε. να πάψει να πραγματοποιεί δαπάνες-«μπαλώματα» για τους πρόσφυγες κάθε χρόνο και να αρχίσει να επενδύει τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ το χρόνο για τα επόμενα 3-5 χρόνια για την αποκατάστασή τους.
Συγκεκριμένα, ο Soros προτείνει στην Ευρώπη να εισέλθει στον αστερισμό αυτού που ονομάζει «ροπή χρηματοδότησης» (surge financing), δηλαδή της δαπάνης εμπροσθοβαρώς ενός μεγάλου ποσού για τους πρόσφυγες, κάτι που κατά τη γνώμη του θα οδηγούσε σε τεράστια - πολλαπλασιαστική - βελτίωση της αποτελεσματικότητας των χρημάτων που δαπανώνται.
Ως σχετικό παράδειγμα «ροπής χρηματοδότησης», ο Soros αναφέρει την περίπτωση της Διεθνούς Χρηματο-οικονομικής Διευκόλυνσης Εμβολιασμών (IFFIm) - ναι, υπάρχει και τέτοια - η οποία δανείζεται δισεκατομμύρια δολάρια με εγγύηση μελλοντικές κρατικές καταβολές, για την πραγματοποίηση εκτεταμένων εμπροσθοβαρών εμβολιασμών, κάτι που θεωρείται απείρως αποτελεσματικότερο από την καταβολή των ιδίων κεφαλαίων μακροπρόθεσμα, καθώς οι πληθυσμοί καθίστανται υγιέστεροι γρηγορότερα.
Όπως σχολιάζει ο μεγαλο-επενδυτής, η τεράστια εισροή προσφύγων στην Ε.Ε. μπορεί να προκαλέσει πανικό στο γενικό κοινό, στις κρατικές αρχές και τελικά στους ίδιους τους πρόσφυγες, καλλιεργώντας την ιδέα ότι δήθεν οι πρόσφυγες αποτελούν ένα δυσβάσταχτο βάρος και έναν κίνδυνο, οδηγώντας τελικά σε αντι-παραγωγικές αποφάσεις έγερσης φραχτών και τειχών, συγκέντρωσης προσφύγων σε στρατόπεδα και άλλα παρόμοια.
Για τον Soros, χρειάζεται μια απότομα μεγάλη αύξηση στη χρηματοδότηση του προσφυγικού ζητήματος τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε χώρες που τους υποδέχονται πρώτες, όπως ο Λίβανος, η Τουρκία και ιδιαίτερα η Ιορδανία, με στόχο την οικονομική αναζωογόνηση όλων των περιοχών στις οποίες βρίσκονται, για την καλύτερη απορρόφησή τους.
Η λογική του Soros είναι να βοηθηθούν οι πρόσφυγες να βρουν εργασία στις χώρες πρώτης υποδοχής, ώστε να μη χρειαστεί να μετακινηθούν στην επόμενη χώρα.
Ο Soros καταλήγει καλώντας την Ε.Ε. να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες δανεισμού που διαθέτει στο κορυφαίο επίπεδο «ΑΑΑ» (= ελάχιστο δυνατό κόστος), καθώς δεν είναι δημοσιονομικά ρεαλιστική η απότομη αύξηση των δαπανών όταν τόσα πολλά ευρωπαϊκά κράτη ήδη παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους.
«Η προσφυγική κρίση αποτελεί μια υπαρξιακή κρίση για την Ε.Ε... Με τον Βορρά εναντίον του Νότου και την Ανατολή να αμφισβητεί τη Δύση, πότε θα κινητοποιηθούν κεφάλαια ευρωπαϊκά κεφάλαια 'ΑΑΑ' αν όχι σε μία στιγμή θανάσιμου κινδύνου για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα;», αναρωτιέται ο Soros.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης