Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με veto απειλεί ο Renzi για το ανώτατο όριο στη διακράτηση κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες

tags :
Με veto απειλεί ο Renzi για το ανώτατο όριο στη διακράτηση κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες
Ο Ιταλός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι δεν θα δεχτεί να υιοθετηθεί τέτοιο μέτρο
Η Ιταλία θ' αντιταχθεί σε οποιαδήποτε απόπειρα να υιοθετηθεί ανώτατο όριο στα κρατικά ομόλογα που μπορούν να κατέχουν οι τράπεζες κατέστησε σαφές ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi πετώντας το γάντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία σχεδιάζει ν' αλλάξει τους υφιστάμενους κανονισμούς, προκειμένου να περιορίσει την έκθεση των τραπεζών στο χρέος των χωρών όπου βρίσκεται η έδρα τους και να περιορίσει τους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα.
Ο Renzi ξεκαθάρισε ότι η Ιταλία θ' ασκήσει βέτο αν τεθεί το συγκεκριμένο θέμα.
«Θα ασκήσουμε βέτο σε οποιαδήποτε προσπάθεια να μπει ταβάνι στα κρατικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών» σημείωσε ο Renzi μιλώντας στην ιταλική Γερουσία.
Όπως μεταδίδει το Reuters, υποστήριξε ότι είναι αποφασισμένος να τηρήσει ιδιαίτερα σκληρή γραμμή στο θέμα σημειώνοντας ότι όπως αποδείχτηκε οι ιταλικές τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα με τα κρατικά ομόλογα.
«Αντί να ανησυχούμε για τα κρατικά ομόλογα στις τράπεζες πρέπει να έχουμε την δύναμη να πούμε ότι οι τράπεζες έχουν υπερβολικά πολλά τοξικά στοιχεία ενεργητικού» τόνισε.
Ο Renzi μάλιστα ανέφερε, ως παράδειγμα, την περίπτωση της Deutsche Bank, η οποία την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε θα επαναγοράσει χρέος $5 δισεκατομμύρια.
Η επικεφαλής της εποπτικής αρχής της ΕΚΤ έχει προτείνει να τεθεί ως όριο για την κατοχή κρατικών ομολόγων το 25% των ιδίων κεφαλαίων μιας τράπεζας αλλά ο αντιπρόεδρος στόχος της ΕΚΤ τάσσεται υπέρ μιας προσέγγισης με στάθμιση κινδύνου.
Αν όντως επιβληθεί όριο, οι αγορές ομολόγων στην Ιταλία και στην Ισπανία θα επηρεαστούν, πιθανότατα, πάρα πολύ καθώς οι τράπεζες και των δύο χωρών κατέχουν πολλά κρατικά ομόλογα.
Περίπου 405 δισεκατομμύρια ευρώ ή αλλιώς το 21,6% του συνόλου του ιταλικού δημοσίου χρέους βρίσκεται σε ιταλικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης