Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι πρώτες εκλογές στην Ιρλανδία μετά το μνημόνιο - Πιθανό το πολιτικό αδιέξοδο παρά το «οικονομικό θαύμα»

Οι πρώτες εκλογές στην Ιρλανδία μετά το μνημόνιο - Πιθανό το πολιτικό αδιέξοδο παρά το «οικονομικό θαύμα»
Η κυβέρνηση συμμαχίας της Ιρλανδίας οδεύει προς ήττα στις σημερινές βουλευτικές εκλογές
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, οι Ιρλανδοί, με την εκλογική αναμέτρηση να κρίνεται κρίσιμη και αμφίρροπη, καθώς οι αναλυτές προειδοποιούν ότι θα οδηγήσει σε πολιτικό αδιέξοδο.
Πρόκειται για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά την αναρρίχηση στην εξουσία το 2011 της συμμαχίας του Enda Kenny και μετά την έξοδο από το μνημόνιο το 2013.
Η απερχόμενη κυβέρνηση που αποτελεί συμμαχία του συντηρητικού κόμματος Fine Gael του Kenny και των Εργατικών,  τήρησε μέχρι έναν βαθμό τη δέσμευσή της για ανάκαμψη της οικονομίας και αποκατάστασης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης.
Η Ιρλανδία εξήλθε του μνημονίου το 2013, ενώ η οικονομία της θεωρείται ότι έχει τις καλύτερες επιδόσεις στη ζώνη του ευρώ, όπως σχολιάζει το Bloomberg.
Ωστόσο η κυβέρνηση συμμαχίας της Ιρλανδίας οδεύει προς ήττα στις σημερινές βουλευτικές εκλογές.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως είναι πιθανό να μην αναδειχθεί καθαρός νικητής, γεγονός που θα οδηγήσει την Ιρλανδία σε πολιτικό αδιέξοδο.
Η συμμαχία λαμβάνει ποσοστό 37% σε δημοσκόπηση της Red C για το Paddy Power Betfair, που δημοσιεύθηκε στο Δουβλίνο την Τρίτη.
Έτσι, η Ιρλανδία θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με έναν αποκαλούμενο συνασπισμό «ουράνιο τόξο», ή μια κυβέρνηση με περισσότερα από δύο κόμματα, όπως συνέβη την περίοδο 1994-1997 με τη συμμαχία των Fine Gael – Εργατικού Κόμματος – Δημοκρατικής Αριστεράς.
Ωστόσο η διαδικασία αναμένεται χρονοβόρα και δύσκολη, ενώ δεν αποκλείεται ο Kenny να αναγκαστεί να αναζητήσει συνεργασία με ανεξάρτητους υποψηφίους. 
Οι εκλογές, οι οποίες για ορισμένους πολιτικούς αναλυτές αποτελούν ένα άτυπο δημοψήφισμα για το πώς θα έπρεπε να κατανεμηθούν τα κέρδη της ταχείας οικονομικής ανάκαμψης μετά την έξοδο της Ιρλανδίας από το πρόγραμμα στήριξης, ίσως αναγκάσουν τα δύο μεγαλύτερα κεντροδεξιά κόμματα να εξετάσουν την πιθανότητα να σχηματίσουν μια, οπωσδήποτε ασταθή, κυβέρνηση συμμαχίας.

Οικονομικό θαύμα.... αλλά όχι για όλους

Η οικονομία της Ιρλανδίας αναπτύχθηκε το 2015 με ρυθμό 7,5%, ενώ το 2016, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμό 4,5%, που αποτελεί την ταχύτερη ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ.
Ωστόσο αυτό που «καίει» τους ψηφοφόρους είναι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας.
Οι μισθολογικές αυξήσεις ήταν υποτονικές τα τελευταία χρόνια, καθώς η ανεργία διαμορφώνεται πάνω από το 10% και οι μισθοί στον δημόσιο τομέα δεν έχουν αποκατασταθεί.
Όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, η ανάκαμψη δεν ήρθε για όλους. Ο αριθμός των αστέγων αυξήθηκε σημαντικά ενώ το 30% του πληθυσμού υποφέρει, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, από ελλείψεις και φτώχεια.
Η ανάπτυξη και η ανάκαμψη αποτελούν μόνον τη μια πλευρά του νομίσματος, ΄όπως υποστηρίζουν οι επικριτές του Kerry.

Εκτοξεύεται το Sinn Fein
Σημαντική απήχηση φαίνεται να έχει ο αριστερός G. Adams και το ρεπουμπλικανικό του κόμμα Sinn Fein, σύμφωνα με τη DW.
Στις δημοσκοπήσεις το ποσοστό του έχει εκτοξευτεί στο 17%.
Το κόμμα κατηγορείται ωστόσο ότι είχε παλαιότερα διασυνδέσεις με την παραστρατιωτική οργάνωση IRA, παρότι ο ίδιος ο Asams αρνείται τις κατηγορίες.
Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών, M. Noonan έχει προειδοποιήσει ότι «εάν το Sinn Fein συγκροτήσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές, τότε η χώρα μας θα καταλήξει σαν την Ελλάδα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης