Τελευταία Νέα
Διεθνή

Greenspan (πρώην Fed): Τα αρνητικά επιτόκια στρεβλώνουν τη συμπεριφορά των επενδυτών

Greenspan (πρώην Fed): Τα αρνητικά επιτόκια στρεβλώνουν τη συμπεριφορά των επενδυτών
Απαισιόδοξος για την ανάπτυξη σε ΗΠΑ και παγκοσμίως ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας
Ο πρώην επικεφαλής της Fed, Alan Greenspan, λέει ότι τα αρνητικά επιτόκια, εάν επιμείνουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, θα προκαλέσουν τελικά στρέβλωση στις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις.
«Δεν θα έλεγα ότι είναι επικίνδυνο, αλλά ξεκάθαρα δεν είναι παραγωγικό» είπε ο Greenspan, ο οποίος βρισκόταν στο τιμόνι της Fed επί 20 χρόνια μέχρι το 2006 που αποχώρησε, σε συνέντευξή του στο Bloomberg τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου.
«Το μεγάλο ζήτημα σχετικά με τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια για μεγάλη χρονική περίοδο είναι ότι προκαλούν στρέβλωση στην πορεία των πραγματικών επενδύσεων».
Οι κεντρικές τράπεζες στην ευρωζώνη, την Ελβετία, τη Σουηδία, τη Δανία και την Ιαπωνία έχουν όλες προχωρήσει στην εφαρμογή αρνητικών επιτοκίων τα τελευταία χρόνια, προσπαθώντας να τονώσουν την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Η Fed το Δεκέμβριο του 2015 αύξησε τα επιτόκιά της για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια.
Ο Greenspan που γίνεται 90 ετών στις 6 Μαρτίου, λέει ότι δεν είναι αισιόδοξος σχετικά με την ανάπτυξη στις ΗΠΑ ή παγκοσμίως, κυρίως επειδή οι επιχειρηματικές επενδύσεις είναι τόσο χαμηλές, υπονομεύοντας τις δυνατότητες των εταιρειών να είναι πιο παραγωγικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης