Διεθνή

Coeure (ΕΚΤ): Η ΕΚΤ δεν θα πάει τα επιτόκια σε «παράλογα» αρνητικά επίπεδα

Coeure (ΕΚΤ): Η ΕΚΤ δεν θα πάει τα επιτόκια σε «παράλογα» αρνητικά επίπεδα
Τα αρνητικά επιτόκια δεν αποτελούν βασικό εργαλείο πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, τόνισε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα οδηγήσει τα επιτόκια σε «παράλογη» αρνητική περιοχή, σημείωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της τράπεζας, Benoit Coeure, προσθέτοντας ότι τα αρνητικά επιτόκια δεν αποτελούν το κύριο εργαλείο πολιτικής της τράπεζας, ακόμη και αν περαιτέρω μειώσεις τους δεν μπορούν να αποκλειστούν.
Μιλώντας στο Politico, ο Benoit Coeure σημείωσε ότι αν και τα αρνητικά επιτόκια μπορούν να μειώσουν την κερδοφορία των τραπεζών, τα πιστωτικά ιδρύματα αύξησαν πέρυσι τα επιτοκιακά περιθώριά τους, όταν το επιτόκιο καταθέσεων ήταν ήδη αρνητικό και οι τράπεζες θα έπρεπε να αισθάνονται καθησυχασμένες από τις τελευταίες κινήσεις της ΕΚΤ.
«Οι τράπεζες γνωρίζουν ότι δεν θα πάμε τα επιτόκια σε παράλογα αρνητική περιοχή», ανέφερε ο Coeure, για να προσθέσει ωστόσο ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν νέες κινήσεις, κάτι που «δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση αξιόπιστο».
«Τα αρνητικά επιτόκια δεν αποτελούν το κύριο εργαλείο πολιτικής μας, απλώς υποστηρίζουν τη συνολική πολιτική», σημείωσε.
Παράλληλα, απέρριψε τα επιχειρήματα που ακούγονται από τους κεντρικούς τραπεζίτες της Γερμανίας και της Δανίας, ότι η φαρέτρα εργαλείων της ΕΚΤ έχει σχεδόν εξαντληθεί, επισημαίνοντας ότι η τράπεζα έχει ακόμη στη διάθεσή της πολλά εργαλεία πολιτικής σε περίπτωση περαιτέρω σοκ.
Ωστόσο, απέκλεισε τη χρήση «εκτύπωσης χρήματος» ή την άμεση διάθεση ρευστού στους καταναλωτές προκειμένου να δοθεί ώθηση στην κατανάλωση, καθώς κάτι τέτοιο θα ενείχε τον κίνδυνο να ξεπεραστούν τα όρια μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.
«Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να δουλέψει χωρίς κάποιου είδους μοιράσματος του κινδύνου με τις κυβερνήσεις, κάτι που θα μπορούσε να είναι νομικά και πρακτικά προβληματικό», ανέφερε ο Coeure σχετικά με την «εκτύπωση χρήματος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης