Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η αύξηση κατά 20 δισ. ευρώ των μηνιαίων αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ την 1/4 προκαλεί «σοκ» στις αγορές

Bloomberg: Η αύξηση κατά 20 δισ. ευρώ των μηνιαίων αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ την 1/4 προκαλεί «σοκ» στις αγορές
Οι αποδόσεις των ομολόγων χωρών-μελών της ευρωζώνης έχουν ήδη αρχίσει να καταβυθίζονται προς νέα χαμηλά ρεκόρ
«Σοκ» αναμένεται να προκαλέσει στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων η επικείμενη - προαναγγελθείσα - αύξηση κατά 20 δισ. ευρώ από την 1η Απριλίου 2016 της μηνιαίας αξίας αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Αυτό αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, επισημαίνοντας ότι η μεγάλη έλλειψη ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων προς αγορά εκτιμάται ότι θα ωθήσει ακόμα χαμηλότερα τις αποδόσεις τους, σε νέα χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ.
Χαρακτηριστική των δραστικών συνεπειών που θα έχουν οι διευρυμένες παρεμβάσεις της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων - με στόχο την πλημμυρίδα χρημάτων στις αγορές - είναι η υποχώρηση της απόδοσης του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς (Bund) σε μόλις 0,15%, περίπου το ήμισυ της απόδοσης που καταγράφηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση των ενισχυμένων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στις 10 Μαρτίου 2016.
Όπως προβλέπει η γαλλική τράπεζα Societe Generale, μέχρι το τέλος του ερχόμενου τριμήνου η απόδοση όχι μόνο θα είναι μικρότερη του ρεκόρ 0,049% που καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2015, αλλά θα έχει περιοριστεί σε -0,05%.
Αντίστοιχη συμπεριφορά επιδεικνύει η απόδοση και άλλων κρατικών ομολόγων έκδοσης χωρών-μελών της ευρωζώνης, με την απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς να υποχωρεί σήμερα Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 σε χαμηλό 12μήνου (1,20%) και την απόδοση του πενταετούς ισπανικού ομολόγου να καταγράφει νέο χαμηλό ρεκόρ 0,309%.
Σε λίγες εβδομάδες η ΕΚΤ θα ξεκινήσει την αγορά και εταιρικών ομολόγων, όμως η αγορά δεν δείχνει να πείθεται ότι αυτό θα καταφέρει να περιορίσει την πίεση προς τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων, καθώς και στα εταιρικά ομόλογα καταγράφεται έλλειψη τίτλων προς αγορά (με την κατάλληλη πιστοληπτική διαβάθμιση).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης