Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Συστηματική φοροαποφυγή από την οικογένεια του Βρετανού πρωθυπουργού, σύμφωνα με τα Panama Papers

Guardian: Συστηματική φοροαποφυγή από την οικογένεια του Βρετανού πρωθυπουργού, σύμφωνα με τα Panama Papers
Από την ίδρυσή της τη δεκαετία του 1980, η εταιρεία των Cameron δεν έχει πληρώσει ούτε πέννα φόρου στο βρετανικό δημόσιο
Αποκαλύψεις που μεταξύ άλλων αγγίζουν τον Βρετανό πρωθυπουργό David Cameron περιέχουν τα περίφημα έγγραφα Panama Papers που διέρρευσαν στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία ο αποθανών από το 2010 πατέρας του, Ian, διατηρούσε εταιρεία στις Μπαχάμες με υπαλλήλους ένα μικρό στρατό από ντόπιους (μεταξύ αυτών και έναν ιερέα), με σκοπό τη συστηματική φορο-αποφυγή.
Αυτό αναφέρει η έγκυρη βρετανική εφημερίδα Guardian, σύμφωνα με την οποία ο Ian Cameron ήταν διευθυντής στην Blairmore Holdings Inc, μια εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων που διαχειριζόταν δεκάδες εκατομμύρια στερλίνες για λογαριασμό εύπορων οικογενειών.
Η εταιρεία ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1980 και μέχρι σήμερα δεν έχει πληρώσει ούτε μια πέννα φόρου στο βρετανικό δημόσιο, όπως επιβεβαίωσε πέραν πάσης αμφιβολίας ο Guardian.
Μάλιστα, η Blairmore Holdings συνεχίζει να υφίσταται, όμως δεν είναι γνωστό αν μετά το θάνατο του Ian Cameron συνεχίζει τη δραστηριότητά της.
Η εταιρεία ήταν επί σειρά ετών πελάτης της Mossack Fonseca, μιας εταιρείας πρακτόρευσης υπεράκτιων εταιρειών από την οποία υπεκλάπησαν και διέρρευσαν στον Τύπο 11,5 εκατομμύρια έγγραφα, που ονομάστηκαν Panama Papers.
Η Blairmore Holdings ιδρύθηκε στον Παναμά αλλά έχει βάση τις Μπαχάμες και το μετοχικό της κεφάλαιο αποτελείται από ειδικού τύπου ανώνυμους τίτλους που κατοχυρώνουν το δικαίωμα ιδιοκτησίας της εταιρείας στους κομιστές τους, όποιοι και αν είναι αυτοί (bearer shares), ωσάν χαρτονομίσματα.
Στόχος του περίπλοκου ιδιοκτησιακού και διευθυντικού της καθεστώτος ήταν η αποφυγή χαρακτηρισμού της εταιρείας ως «φορολογικού κατοίκου» Βρετανίας, κάτι που δεν είναι απαραίτητα παράνομο, όμως σίγουρα εκθέτει τον Βρετανό πρωθυπουργό σε σφοδρές επικρίσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης