Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nowotny (ΕΚΤ): Η υφιστάμενη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν μπορεί να αποτρέψει τον αποπληθωρισμό

Nowotny (ΕΚΤ): Η υφιστάμενη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν μπορεί να αποτρέψει τον αποπληθωρισμό
Για τον Nowotny μέρος της λύσης είναι οι χώρες της ευρωζώνης να πραγματοποιήσουν περισσότερες δημόσιες επενδύσεις
Η υφιστάμενη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν μπορεί να αποτρέψει τον αποπληθωρισμό, όπως ανέφερε σε ιδιαίτερα επικριτικό πνεύμα ο Ewald Nowotny, διοικητής της κεντρικής τραπέζης της Αυστρίας και μέλος του Συμβουλίου Διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ) που λαμβάνει τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.
Ο ίδιος αποκλείει την απ' ευθείας τροφοδοσία της αγοράς με τυπωμένο, πληθωριστικό χρήμα από την ΕΚΤ, αναφέροντας ότι η κεντρική τράπεζα του ευρώ δεν θα υιοθετήσει την προσέγγιση των «από αέρος χρημάτων» - «helicopter money», όπως είναι γνωστή η πρακτική - για να αντιμετωπίσει τον χρόνιο κίνδυνο αποπληθωρισμού που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη.
Κατά τη γνώμη του, οι μέχρι σήμερα αποφάσεις της ΕΚΤ για ποσοτική χαλάρωση και αρνητικά επιτόκια απέτρεψαν τον αποπληθωρισμό στην ευρωζώνη, αν και αυτός δεν απουσιάζει από όλες της χώρες της.
Προφανώς, αυτά που κάνει η ΕΚΤ επιλύουν μέρος του προβλήματος, αλλά τελικά το διαιωνίζουν.
Ο Nowotny καλεί την ΕΚΤ να αντιμετωπίσει με όλες τις δυνάμεις της τους κινδύνους του αποπληθωρισμού.
Όπως προαναγγέλει, η νομισματική και επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ θα αλλάξει αμέσως μόλις «βελτιωθεί η κατάσταση» στο μέτωπο του πληθωρισμού και της ανάπτυξης στην ευρωζώνης, αν και δεν αναφέρει πως θα καταστεί αυτό δυνατό όταν ο ίδιος θεωρεί ανεπαρκή την πολιτική της ΕΚΤ.
Για τον Nowotny μέρος της λύσης είναι οι χώρες της ευρωζώνης να πραγματοποιήσουν περισσότερες δημόσιες επενδύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης