Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακυρώνεται η συγχώνευση των 160 δισ. δολ. Pfizer και Allegran προχωρούν σε λύση της συμφωνίας

Ακυρώνεται  η συγχώνευση των 160 δισ. δολ. Pfizer και Allegran προχωρούν σε λύση της συμφωνίας
Η αμερικανική εταιρία επρόκειτο να μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία από τη Νέα Υόρκη στην Ιρλανδία.
Οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και Allegran αποφάσισαν από κοινού να μην προχωρήσουν σε συγχώνευση μετά τις αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία των ΗΠΑ, ακυρώνοντας μία συμφωνία 160 δισ. δολαρίων, αναφέρουν πηγές στο CNBC.
Η Pfizer θα καταβάλλει στην Allegran 400 εκατ. δολάρια ακυρωτικά τέλη για την ακύρωση, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες. Η νέα νομοθεσία που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αποτρέπει τέτοιου είδους συμφωνίες, κατά τις οποίες μία αμερικανική εταιρία μεταφέρει την έδρα της σε μία χώρα με ευνοϊκότερο φορολογικό περιβάλλον. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η αμερικανική Pfizer προσδοκούσε να αποκομίσει κέρδη από τη συμφωνία της με την ιρλανδική Allegran. 
Υπολογίζεται ότι η Pfizer επρόκειτο να μειώσει το κόστος της πάνω από 1 δισ. δολ. ετησίως, αλλάζοντας την έδρα της. 
Πηγές επισήμαναν στο CNBC ότι και οι δύο εταιρίες πιστεύουν ότι το αμερικανικό Υπ. Οικονομικών ξεπέρασε τα όρια της ρυθμιστικής αρχής με την απόφαση αυτή, ωστόσο καμία τους δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε προσφυγή εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης. 
Η Pfizer είχε ανακοινώσει τον περασμένο Νοέμβριο ότι θα εξαγοράσει τη Allegran, φαρμακευτική εταιρία που παρασκευάζει botox, έναντι 363,63 δολαρίων ανά μετοχή. Αν ολοκληρώνονταν η συμφωνία, θα ήταν η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στον κλάδο υγείας. Παράλληλα, η αμερικανική εταιρία επρόκειτο να μετακινήσει τα κεντρικά της γραφεία από τη Νέα Υόρκη στην Ιρλανδία. 
Η συμφωνία ανακοινώθηκε παρά τις πιέσεις που ασκούνταν από το Λευκό Οίκο στο Κογκρέσο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την αποφυγή τέτοιων συμφωνιών. 
Η πίεση αυτή εντάθηκε την Τρίτη, όταν ο αμερικανός Πρόεδρος Barack Obama εξήρε δημοσίως τους νέους νόμους του Υπ. Οικονομικών και πίεσε για μία ακόμη φορά το Κογκρέσο να λάβει δράση προκειμένου να σταματήσει τη αμερικανικές εταιρίες από τέτοιες πρακτικές. 
Σημειώνεται ότι και οι δύο αμερικανοί υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα, ο ρεπουμπλικάνος Donald Trump και οι δημοκρατικοί Hillary Clinton και Bernie Sanders έχουν επίσης ασκήσει κριτική για τις συγκεκριμένες συμφωνίες κατά τη διάρκεια των προεκλογικών τους ομιλιών. 
Η μετοχή της Pfizer έκλεισε χθες με κέρδη άνω του 2% στα 31,36 δολάρια, λόγω των προσδοκιών ότι η εταιρία θα ακυρώσει την κυβέρνηση ή θα προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση για να πετύχει καλύτερους όρους. Οι μετοχές της Allergan υποχώρησαν κατά 14,7% χθες και έκλεισαν στα 236,55 δολάρια. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης