Τελευταία Νέα
Διεθνή

ING: Λάθος, υπερβολική και αχρείαστη η πρόσφατη μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ - Προκαλεί απρόβλεπτες συνέπειες

tags :
ING: Λάθος, υπερβολική και αχρείαστη η πρόσφατη μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ - Προκαλεί απρόβλεπτες συνέπειες
Τα αρνητικά παρεμβατικά επιτόκια έχουν την απροσδόκητη συνέπεια να αφαιρούν χρήματα από την κυκλοφορία
Η μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ) τον Μάρτιο 2016 ήταν λάθος, υπερβολική και αχρείαστη σε τέτοιο βαθμό, ώστε τώρα οι καταναλωτές στην ευρωζώνη αντί να ξοδεύουν περισσότερα έχουν αντιθέτως αρχίσει να ανησυχούν για το οικονομικό μέλλον τους.
Αυτό ανέφερε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC με επικριτική διάθεση ο διευθύνων σύμβουλος του ολλανδικού χρηματο-οικονομικού και ασφαλιστικού ομίλου ING, Ralph Hamers, σύμφωνα με τον οποίο οδηγούμαστε σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά χαμηλών - αν όχι αρνητικών - επιτοκίων στην αγορά.
Για τον ίδιο, τα αρνητικά παρεμβατικά επιτόκια έχουν την απροσδόκητη συνέπεια να αφαιρούν χρήματα από την κυκλοφορία - όχι απαραίτητα ως καταθέσεις σε εμπορικές τράπεζες - όπως άλλωστε καταδεικνύει και το πρόσφατο «πείραμα» αρνητικών παρεμβατικών επιτοκίων του ιαπωνικού γιέν.
Ο Hamers υπενθυμίζει, ότι τα αρνητικά επιτόκια συρρικνώνουν την τραπεζική κερδοφορία, γεγονός που σημαίνει, ότι οι τράπεζες ενδέχεται να μη διαθέτουν τα κεφάλαια για να ικανοποιήσουν όλες τις δανειοδοτικές ανάγκες της οικονομίας της ευρωζώνης.
Ο επικεφαλής του ομίλου ING θεωρεί, ότι η νομισματική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ δεν είναι βιώσιμη, με το ζητούμενο της βιωσιμότητας να μπορεί να προέλθει μόνον από δομικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες της Ευρώπης.
Ο όμιλος ING διαθέτει περισσότερους από 52 χιλιάδες εργαζόμενους και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης