Τελευταία Νέα
Διεθνή

Praet (ΕΚΤ): Επιπλέον μέτρα από την ΕΚΤ σε περίπτωση νέων σοκ στην οικονομία της Ευρωζώνης

Praet (ΕΚΤ): Επιπλέον μέτρα από την ΕΚΤ σε περίπτωση νέων σοκ στην οικονομία της Ευρωζώνης
Η επιστροφή στην υψηλότερη διαρθρωτική ανάπτυξη και απασχόληση δεν μπορεί να εξαρτάται από τη νομισματική πολιτική, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να θέσει σε εφαρμογή επιπλέον μέτρα τόνωσης προκειμένου να αντισταθμίσει νέα σοκ στην οικονομία της ζώνης του ευρώ, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Peter Praet, με σημερινές (7/4) δηλώσεις του.
«Αν ήταν να λάβουν σάρκα και οστά νέα σοκ, τα μέτρα μας θα μπορούσαν να επαναρυθμιστούν καταλλήλως, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη πιθανές συνέπειες», ανέφερε ο Peter Praet.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ υπεραμύνθηκε των πολιτικών της κεντρικής τράπεζας, περιλαμβανομένης της υιοθέτησης αρνητικών επιτοκίων, κάτι που έχει επικριθεί καθώς ασκούνται πιέσεις στις πληττόμενες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Οι κινήσεις της ΕΚΤ από τον Ιούνιο του 2014, τόνισε ο Peter Praet, έχουν οδηγήσει σε σημαντική χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και πρόσθεσε ότι χωρίς τα μέτρα τόνωσης, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα ήταν περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερος το 2016 και το 2017 έναντι των τρεχουσών προβλέψεων της ΕΚΤ και η οικονομία θα ήταν περίπου 1,5% μικρότερη μέχρι το 2018.
Αυτό εξαιρουμένων των μέτρων που ελήφθησαν τον περασμένο μήνα, Μάρτιο.
Τα υπό του μηδενός επιτόκια, συμπλήρωσε ο P. Praet, έχουν ενθαρρύνει τις τράπεζες σε λιγότερο ευάλωτες χώρες της ζώνης του ευρώ να παρέχουν περισσότερα δάνεια στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και να δαπανούν το πλεόνασμα κεφαλαίων τους σε μη εγχώρια κυβερνητικά ομόλογα της Ευρωζώνης.
Ακόμη, ωστόσο, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα γνωρίζει πάρα πολύ καλά των πιθανών αρνητικών συνεπειών των αρνητικών επιτοκίων και κάλεσε τις κυβερνήσεις και άλλους να παίξουν τον ρόλο που τους αναλογεί προκειμένου να υποστηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη.
«Η επιστροφή στην υψηλότερη διαρθρωτική ανάπτυξη και απασχόληση δεν μπορεί να εξαρτάται από τη νομισματική πολιτική», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης