Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Ε.Ε. εξετάζει την αποστολή «προσωπικού ασφαλείας» σταθεροποίησης της Λιβύης λόγω προσφυγικών ροών

Reuters: Η Ε.Ε. εξετάζει την αποστολή «προσωπικού ασφαλείας» σταθεροποίησης της Λιβύης λόγω προσφυγικών ροών
Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ φέρονται να εξετάζουν με τρόπο ανεξάρτητο το ενδεχόμενο στοχευμένης στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται έτοιμη να αποστείλει μη στρατιωτικό προσωπικό ασφαλείας στη Λιβύη αν της ζητηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, στο πλαίσιο επιχείρησης σταθεροποίησης της βορειο-αφρικανικής χώρας που έχει βυθιστεί στο χάος του εμφύλιου σπαραγμού.
Αυτό αποκαλύπτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο σχετικό έγγραφο, εντάσσοντας την δυναμικότερη εμπλοκή της Ε.Ε. στη Λιβύη στο πλαίσιο της ανάγκης ανάσχεσης των αυξανόμενων - και πάλι - προσφυγικών ροών από τη χώρα προς την Ιταλία, κάτι που απαιτεί την αποκατάσταση της τάξης στη Λιβύη.
Την Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης θα συνέλθουν σε δείπνο στο Λουξεμβούργο με στόχο τη συμφωνία εξέτασης αποστολής εκπαιδευτικών αποστολών αστυνόμευσης, προστασίας συνόρων, αλλά και καταπολέμησης διακίνησης ανθρώπων και τρομοκρατίας στη Λιβύη.
Η συνάντηση αποτελεί συνέπεια των έντονων εκκλήσεων του Ιταλού πρωθυπουργού, Matteo Renzi, προς τις ευρωπαϊκές αρχές για ανάληψη περισσότερο δραστήριων πρωτοβουλιών ανάσχεσης των αυξημένων προσφυγικών ροών προς την Ιταλία.
Η κατάσταση απαιτεί προσεκτικούς διπλωματικούς χειρισμούς και τήρηση λεπτών ισορροπιών απέναντι στην νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας με έδρα την Τρίπολη της Λιβύης, που χαίρει της στήριξης του ΟΗΕ, ούτως ώστε να μην αποδυναμωθεί από τυχόν μονομερείς πρωτοβουλίες της Ε.Ε. και του ΟΗΕ.
Πάντως, η Ιταλία, η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ - υπό τη στρατιωτική συμμαχία Libya International Assistance Mission - φέρονται να εξετάζουν με τρόπο ανεξάρτητο το ενδεχόμενο στοχευμένης στρατιωτικής επέμβασης προστασίας βασικών υποδομών της Λιβύης, όπως κυβερνητικά κτίρια, λιμένες και αεροδρόμια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης