Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Η Ρωσία εξοπλίζει ομάδες Κούρδων και πολεμάει μαζί τους στα συριακά μέτωπα - Ανησυχία από τις ΗΠΑ

WSJ: Η Ρωσία εξοπλίζει ομάδες Κούρδων και πολεμάει μαζί τους στα συριακά μέτωπα - Ανησυχία από τις ΗΠΑ
Το Κρεμλίνο σχεδιάζει να διατηρήσει την επιρροή του στην περιοχή καλλιεργώντας σχέσεις με συγκεκριμένες ομάδες Κούρδων
Ρώσοι στρατιώτες πολεμούν στο πλευρό κουρδικών στρατιωτικών ομάδων στα μέτωπα της βορειο-δυτικής Συρίας, με τη Ρωσία να εξοπλίζει και τους ιρακινούς Κούρδους, επιχειρώντας στρατηγικές κινήσεις που θα μπορούσαν να «υφαρπάξουν» την πολυετή συμμαχία των ΗΠΑ με την κουρδική κοινότητα και να αυξήσουν σημαντικά την επιρροή της Μόσχας στην ευρύτερη περιοχή.
Αυτό αναφέρει σε ρεπορτάζ της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ), που επικαλείται Ρώσους και Κούρδους αξιωματούχους, σύμφωνα με τους οποίους το Κρεμλίνο σχεδιάζει να διατηρήσει την επιρροή του στην περιοχή καλλιεργώντας σχέσεις με συγκεκριμένες ομάδες Κούρδων μέσω της παροχής οπλισμού, πυρομαχικών και πετρελαϊκών συμφωνιών, εκμεταλλευόμενη την παρουσία που δημιούργησε στη Συρία η Ρωσία υπερασπιζόμενη τον Σύρο πρόεδρο Assad.
Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανοιχτά την ανησυχία τους, ότι η Ρωσία παρατάσσει εκ νέου στρατιωτικές δυνάμεις και οπλικά συστήματα στη Συρία, στο πλαίσιο προετοιμασιών για μια πλήρους κλίμακας αντεπίθεση στην προσεχή περίοδο.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, παραδέχθηκε ότι Ρώσοι στρατιώτες πολεμούν στο πλευρό Κούρδων της Συρίας στο Aleppo, αν και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αμφισβητούν ότι οι Ρώσοι πολεμούν από την πρώτη γραμμή.
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν την στρατιωτική παρουσία τους στο Ιράκ, ενώ πρόκειται να χορηγήσουν επιπλέον 415 εκατ. δολ. βοήθειας στους Ιρακινούς Κούρδους, γνωστούς ως Πεσμεργκά.
Φαίνεται, ότι η ρωσική στρατηγική προσέγγισης των Κούρδων αναγκάζει τους Αμερικάνους να εμπλακούν περισσότερο ενεργά στην περιοχή για να αποκαταστήσουν τις στρατηγικές ισορροπίες που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης