Τελευταία Νέα
Διεθνή

BIS: Οι μεγάλες τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα μερίσματα και τα προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών

BIS: Οι μεγάλες τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα μερίσματα και τα προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών
Τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου οι τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους ή να αυξήσουν τις χορηγήσεις τους
Ξεπέρασε το 1,7 τρισ. δολ. το συνολικό ποσό που έχουν χρησιμοποιήσει οι μεγάλες τράπεζες για τα προγράμματα επαναγοράς των μετοχών τους και την πληρωμή μερισμάτων από το 2007, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη 27 Απριλίου η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (ΒΙS).
Παράλληλα, η BIS επισημαίνει ότι αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί προκειμένου οι τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους ή να αυξήσουν τις χορηγήσεις τους.
Το ακριβές ποσό για την περίοδο 2007 - 2014 ανήλθε σε 1,73 τρισ. δολ., ξεπερνώντας κατά πολύ τα κέρδη 405 δισ. δολ. που διατήρησαν στα αποθεματικά τους (αδιανέμητα κέρδη) την ίδια περίοδο.

GRAF1

Οι μεγάλες τράπεζες κρατούν γενικά κεφάλαια πάνω από τις αυστηρότερες ελάχιστες απαιτήσεις που θεσπίστηκαν αφότου οι φορολογούμενοι αναγκάστηκαν να καλύψουν τις «τρύπες» που δημιουργήθηκαν στον κλάδο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Αλλά λένε ότι είναι δύσκολο να σχεδιάσουν ένα κερδοφόρο επιχειρηματικό μοντέλο μέχρις ότου όλοι οι νέοι τραπεζικοί κανόνες οριστικοποιηθούν και ορισμένοι από τους υφιστάμενους χαλαρώσουν.
Οι τράπεζες αγωνίζονται να προσελκύσουν και να κρατήσουν τους επενδυτές σε μια περίοδο χαμηλότερης κερδοφορίας και η ενίσχυση των μερισμάτων είναι ένας τρόπος για να το κατορθώσουν.

GRAF2

Αλλά οι πληρωμές μερισμάτων και οι επαναγορές μετοχών διαβρώνουν τα κεφάλαια των τραπεζών, επισημαίνει ο επικεφαλής έρευνας στην BIS, Hyun Song Shin.
Και μάλιστα η τάση αυτή επιταχύνεται, θέτοντας ερωτηματικά για τις διαμαρτυρίες των τραπεζών σχετικά με το ότι δυσκολεύονται να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια με βάση τους πιο αυστηρούς κανονισμούς, σημείωσε.
«Αν οι τράπεζες αισθάνονται ότι περιορίζονται από τους κανονισμούς, τότε το να κρατούν περισσότερα αδιανέμητα κέρδη και να μην σπορπούν κεφάλαια με αγορές ιδίων μετοχών θα λύσει το πρόβλημα», δήλωσε ο Shin στο Reuters.

GRAF3

«Αυτό είναι καλύτερο με γνώμονα το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, από το να χαλαρώσει η νομοθεσία και να γίνεται έκκληση για μεγαλύτερη μόχλευση», τόνισε.
Τα στοιχεία από την BIS, που έχει δρα την Ελβετία, καλύπτουν 56 τράπεζες στις ανεπτυγμένες οικονομίες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων ιδρυμάτων σε ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ιαπωνία.
Οι συσσωρευμένες αγορές ίδιων μετοχών ξεπέρασαν το 1 τρισ. δολ. το 2014, ενώ οι συνολικές πληρωμές μερισμάτων ανήλθαν σε 696 δισ.
Τα αδιανέμητα κέρδη αυξήθηκαν σε 1,39 τρισ. δολ., από 988 δισ. δολ. κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου.

GRAF4

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης