Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Ένα βουνό χρέους ύψους 571 δισ. δολ. δείχνει ότι έρχονται περισσότερες χρεοκοπίες στην Κίνα

Bloomberg: Ένα βουνό χρέους ύψους 571 δισ. δολ. δείχνει ότι έρχονται περισσότερες χρεοκοπίες στην Κίνα
Την ώρα που οι δανειολήπτες προσπαθούν να αναχρηματοδοτήσουν τα χρέη τους, οι εκδόσεις χρέους τον Απρίλιο βυθίστηκαν κατά 43%, καθώς ακυρώθηκαν πωλήσεις ύψους 143 δισ. γουάν
Οι Κινέζοι επενδυτές χρέους πραγματοποιούν μία στροφή 180 μοιρών, σε έδαφος bear market, ακριβώς τη λάθος στιγμή για τις εταιρείες που δανείζουν τις εταιρείες της χώρας, καθώς αντιμετωπίζουν λήξεις ομολόγων για το ποσό-ρεκόρ των 3,7 τρισ. γουάν (571 δισ. δολ.) τοπικών ομολόγων μέχρι το τέλος του έτους.
Με τις μεγαλύτερες πληρωμές φέτος να αφορούν ορισμένες από τις βιομηχανίες με τα μεγαλύτερα προβλήματα έλλειψης ρευστότητας, η Κίνα χρειάζεται ζωντανές τις αγορές ομολόγων για να βοηθήσουν τις εταιρείες της που χρειάζονται αναχρηματοδότηση.
Αντ 'αυτού, οι αποδόσεις τον Απρίλιο αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό ενός και πλέον έτους και οι εκδόσεις υποχώρησαν κατά 43%, καθώς οι δανειολήπτες ακύρωσαν προγραμματισμένες πωλήσεις χρέους ύψους 143 δισ. γουάν.



Η επιδείνωση της ψυχολογίας των επενδυτών έχει αυξήσει τον κίνδυνο αθέτησης σε μια αγορά που έχει ήδη δει τουλάχιστον 7 εταιρείες να αθετούν τις υποχρεώσεις τους εντός του έτους, όσες ήταν δηλαδή ο συνολικός αριθμός για το 2015.
Ενώ οι κρατικές τράπεζες μπορούν να παρεμβαίνουν για να βοηθήσουν τους ασθενέστερους δανειολήπτες, η μη αποπληρωμή χρεών από τρεις κρατικές επιχειρήσεις τους τελευταίους 3 μήνες δείχνει ότι κυβερνητικοί φορείς χάραξης πολιτικής γίνονται όλο και πιο ανεκτικοί στις χρεοκοπίες, καθώς η οικονομία επιβραδύνει.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην αγορά ομολόγων είναι ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης», δήλωσε ο Qiu Xinhong, διαχειριστής στην εταιρεία First State Cinda Fund Management στη Shenzhen, η οποία επιβλέπει 11 δισ. γουάν.
«Με ένα τόσο μεγάλο ποσό ομολόγων να λήγουν, αν οι Κινέζοι εκδότες δεν μπορούν να πουλήσουν νέα ομόλογα για να αποπληρώσουν τα παλιά, περισσότεροι θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία».
Οι πιέσεις για αποπληρωμές είναι πιο ακραίες στις βιομηχανίες της «παλαιάς οικονομίας» της Κίνας, τους μεγαλύτερους χαμένους από την επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Οι εισηγμένες εξορυκτικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες παρήγαγαν αρκετά λειτουργικά κέρδη για να καλύψουν μόνο το ήμισυ των εξόδων τους για τόκους το 2015, αντιμετωπίζουν πληρωμές 389 δισ. γουάν μέσω το τέλος του έτους. Οι επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χρωστούν 332 δισ. γουάν, ενώ οι ωριμάνσεις χρέους στις εταιρείες άνθρακα έχουν διογκωθεί στα 292 δισ. γουάν.
Η SDIC Xinji Energy Co, μια κρατική εταιρεία παραγωγής άνθρακα που ακύρωσε την πώληση ομολόγων στις 11 Μαρτίου, πρέπει να αποπληρώσει ένα ομόλογο ύψους 1 δισ. γουάν στις 15 Μαΐου, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η China International Capital Corp. υπογράμμισε ότι η εταιρεία είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους εκδότες ομολόγων κατά το Β' τρίμηνο.
Η Fei Dai, γραμματέας του δ.σ. της SDIC, δήλωσε την Τρίτη 3 Μαΐου ότι η εταιρεία θα τακτοποιήσει τα τραπεζικά της δάνεια και θα λάβει επιπλέον μέτρα για να αποφευχθεί μια χρεοκοπία.
Η Evergreen Holding Group, της οποίας ο κίνδυνος χρεοκοπίας επίσης επισημαίνεται από την CICC, έχει ομόλογα αξίας 400 εκατ. γουάν που λήγουν στις 15 Μαΐου.
Υπάρχει «μεγάλη αβεβαιότητα» για το αν η ναυπηγική εταιρεία θα μπορέσει να τα πληρώσει στην ώρα τους, σύμφωνα με την Shanghai Brilliance Credit Rating & Investors Service Co, η οποία υποβάθμισε την αξιολόγηση της επί των ομολόγων σε ΒΒΒ από AA- το Μάρτιο.
«Αν έχετε ένα μεγάλο αριθμό εταιρειών σε τομείς υψηλού κινδύνου που χάνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, θα υπάρξουν χρεοκοπίες ή αναδιαρθρώσεις», δήλωσε ο Raja Mukherji, επικεφαλής της πιστωτικής έρευνας για την Ασία στην Pacific Investment Management Co. με έδρα το Χονγκ Κονγκ, η οποία επιβλέπει περίπου 1,5 τρισ. δολ. παγκοσμίως.



Ενώ τα κόστη εταιρικού δανεισμού στην Κίνα αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα, εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με το παρελθόν.
Ο δείκτης Chinabond 7ετούς χρέους των εταιρειών με την κορυφαία βαθμολογία έχει μια απόδοση της τάξης του 3,88%, σε σχέση με μία μέση απόδοση 5% για την 5ετία.
Οι τράπεζες θα μπορούσαν επίσης να προσφέρει μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης.
Η SDIC Xinji στρέφεται προς τους δανειστές για να βοηθήσουν να καλύψει την πληρωμή των ομολόγων της αυτό το μήνα, ενώ η κυβέρνηση της Ningbo, όπου έχει την έδρα της η Evergreen, ζήτησε από τις ρυθμιστικές αρχές και τις εμπορικές τράπεζες να στηρίξουν την ναυπηγική τον περασμένο Δεκέμβριο.
Παρόλα αυτά, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της πολιτικής φαίνεται να απομακρύνονται από τις εκτεταμένες προσπάθειες διάσωσης εταιρειών, καθώς επιδιώκουν να περιορίσουν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στις βιομηχανίες της παλιάς οικονομίας.
Η κυβέρνηση είναι πιθανό να εστιάσει τους πόρους της μόνο σε «πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν» επιχειρήσεις, μειώνοντας παράλληλα την υποστήριξή της για το υπόλοιπο της εταιρικής Κίνας, σύμφωνα με τον Xia Le, επικεφαλής οικονομολόγο για την Ασία στην Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, στο Χονγκ Κονγκ.
«Υπάρχουν τεράστιες συνέπειες για την οικονομία της Κίνας, αν οι εταιρείες δεν μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους στην αγορά ομολόγων και, την ίδια στιγμή, οι τράπεζες επιλέγουν να δανείζουν σε ασφαλείς εταιρείες», τονίζει ο Xia.
«Θα δείτε περισσότερες μικρότερες εταιρείες να χρεοκοπούν», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης