Τελευταία Νέα
Διεθνή

Williams (Fed): Υπάρχει περιθώριο ακόμα και για τρεις αυξήσεις επιτοκίων της Fed εντός του 2016

Williams (Fed): Υπάρχει περιθώριο ακόμα και για τρεις αυξήσεις επιτοκίων της Fed εντός του 2016
Αν η Fed περιμένει να αυξήσει τα επιτόκιά της μετά την επίτευξη του πληθωριστικού στόχου που υπηρετεί (2%), τότε ίσως χρειαστεί να το πράξει υπερβολικά γρήγορα
Περιθώριο για δύο ή και τρεις ακόμα αυξήσεις των παρεμβατικών επιτοκίων του δολαρίου ΗΠΑ από την Federal Reserve εντός του 2016, εκτιμάει ότι συνεχίζει να υπάρχει ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τραπέζης του San Francisco, John Williams.
Σε συνέντευξή του την Τρίτη 17 Μαΐου 2016 στην εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ), ο ίδιος απέδωσε την αισιοδοξία του τόσο στη συνεχιζόμενη ήπια ανάπτυξη στις ΗΠΑ, όσο και στη χαμηλή ανεργία.
Ο Williams θεωρεί ότι η επόμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed θα μπορούσε να προκύψει ακόμα και τον Ιούνιο 2016.
Όπως εξηγεί, αν η Fed περιμένει να αυξήσει τα επιτόκιά της μετά την επίτευξη του πληθωριστικού στόχου που υπηρετεί (2%), τότε ίσως χρειαστεί να το πράξει πολύ γρήγορα και αυτό εγείρει ξεχωριστές ανησυχίες.
Η θετική αξιολόγηση της πορείας της οικονομίας των ΗΠΑ από τον Williams διαφέρει σε σύγκριση με τις προσδοκίες των επενδυτών, που σύμφωνα με την WSJ αποδίδουν πιθανότητα μόλις 11% σε μια ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Ιούνιο του 2016.
Ο ίδιος επισημαίνει, ότι δεν τον ανησυχεί τόσο η πορεία της αμερικάνικης, αλλά περισσότερο της παγκόσμιας οικονομίας, όπου θεωρεί ότι πραγματικά βρίσκονται οι κίνδυνοι, με τον χαμηλό πληθωρισμό και την ακολουθούμενη δημοσιονομική πολιτική διεθνώς να ασκούν πτωτική πίεση στον πληθωρισμό των ΗΠΑ.
Ο Williams ανέφερε, ότι το επικείμενο βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 περί παραμονής ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. δημιουργεί ενδεχόμενη αβεβαιότητα στις αγορές και πλήττει την εμπιστοσύνη προς την Ευρώπη.
Επισημαίνεται, ότι το 2016 ο Williams δεν διαθέτει δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή νομισματικής πολιτικής FOMC της Fed που αποφασίζει για την πορεία των επιτοκίων του δολαρίου ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης