Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Ευρώπη σε δίλημμα για την υιοθέτηση «χαλαρότερων» κανόνων εποπτείας των μικρών τραπεζών

Reuters: Η Ευρώπη σε δίλημμα για την υιοθέτηση «χαλαρότερων» κανόνων εποπτείας των μικρών τραπεζών
H προσαρμογή των κανόνων εποπτείας στις μικρότερες τράπεζες φέρεται να απασχολεί ήδη την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε δίλημμα αναφορικά με τους κανόνες εποπτείας που οφείλει να εφαρμόζει στην περίπτωση των μικρότερων τραπεζών, τροποποιώντας τους υφιστάμενους σκληρούς κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας με τρόπο που δεν θα καθιστά τις μικρότερες τράπεζες λιγότερο ικανές να ανθέξουν αναταραχές των αγορών.
Αυτό αναφέρει σε ρεπορτάζ του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με το οποίο χώρες της Ε.Ε. όπως η Βρετανία και η Γερμανία ζητούν οι πανευρωπαϊκοί κανόνες εποπτείας των χρηματο-πιστωτικών ιδρυμάτων να καταστούν περισσότερο «αναλογικοί» στις ανάγκες και δυνατότητες των μικρότερων τραπεζών της Ευρώπης, ούτως ώστε να μην στερηθούν δυνατοτήτων ανάπτυξης και δανειοδότησης της οικονομίας.
Το ζήτημα φέρεται να απασχολεί ήδη την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) - που συντάσσει και συντονίζει τους τραπεζικούς κανόνες στην Ευρώπη των 28 - δίχως όμως να έχει ολοκληρώσει την προσέγγισή της.
Σε δηλώσεις του στο συνέδριο Reuters Regulation Summit την Τρίτη 17 Μαΐου 2016, ο εκτελεστικός διευθυντής της EBA, Adam Farkas, ανέφερε ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι τραπεζικοί επόπτες είναι η σύνταξη απλούστερων κανόνων για διαφορετικά μέρη του τραπεζικού συστήματος, με το μέγεθος (ενεργητικού) να μην αποτελεί το αποκλειστικό κριτήριο εφαρμογής τους.
Αυτό, επειδή οι αναταραχές στις μικρές τράπεζες δεν εγγυώνται την ανοσία των εθνικών τραπεζικών συστημάτων της Ευρώπης, όπως κατέδειξε η περίπτωση της Ισπανίας, στην οποία προβλήματα των μικρότερων τραπεζών της χώρας κατάφεραν να οδηγήσουν σε κατάρρευση το τραπεζικό της σύστημα και τελικά στην ανάγκη οικονομικής της διάσωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης