Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Cœuré προειδοποιεί: Η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια αλλά προς το παρόν δεν χρειάζεται

tags :
O Cœuré προειδοποιεί: Η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια αλλά προς το παρόν δεν χρειάζεται
Τα αρνητικά επιτόκια έχουν κόστος για ορισμένους κλάδους: τον τραπεζικό κλάδο, τον κλάδο των συνταξιοδοτικών ταμείων και του ασφαλιστικού κλάδου.
Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα μπορεί να μειώσει τα επιτόκια περαιτέρω αλλά προς το παρόν δεν σχεδιάζει να το πράξει ανέφερε σε συνέντευξη του σε ιαπωνικό μέσο ενημέρωσης ο Benoît Coeuré, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ υποστηρίζει τις βραχυπρόθεσμες προσπάθειες ανάπτυξης με σαφή τρόπο ανέφερε ο Coeure ωστόσο ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία μαγική σφαίρα για την αύξηση της ανάπτυξης.
Επίσης τόνισε αναφερόμενος στην νομισματική πολιτική ότι η ΕΚΤ επί του παρόντος δεν σχεδιάζει να μειώσει περαιτέρω επιτόκιο καταθέσεων
Στην ερώτηση πως οι G7 βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κοινή πρόκληση: πώς μπορούν να ξεφύγουν από την χαμηλή ανάπτυξη και το περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού ο Coeure τόνισε ότι για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων, πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός πολλαπλών πολιτικών.
Προκειμένου να αποφευχθεί ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ η ΕΚΤ έχει φέρει τα επιτόκια σε επίπεδα κοντά στο μηδέν ή αρνητικά.
Επίσης εφαρμόζει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής των 80 δισ ευρώ ανά μήνα, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2017 κυρίως με την αγορά κρατικών ομολόγων, αλλά και, ξεκινώντας τον Ιούνιο του 2016 να αγοράζει ομόλογα που εκδίδονται από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.
Αυτές οι δράσεις αλληλοενισχύονται αυξάνοντας την επίδραση της ποσοτικής χαλάρωσης.
Τα αρνητικά επιτόκια έχουν κόστος για ορισμένους κλάδους: τον τραπεζικό κλάδο, τον κλάδο των συνταξιοδοτικών ταμείων και του ασφαλιστικού κλάδου τόνισε ο Coeure. 
Αλλά μέχρι στιγμής ο συνολικός αντίκτυπος ήταν θετικός.
Επιπλέον, η αγορά χρήματος στην Ευρώπη έχει λειτουργήσει σε αρνητικούς ρυθμούς για σχεδόν δύο χρόνια χωρίς διακοπή.
Η ΕΚΤ εφαρμόζει σήμερα επιτόκιο -0,4% για τα χρήματα που κατατίθενται από τις τράπεζες στην ΕΚΤ.
Είναι κατ 'αρχήν δυνατό να μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων, αλλά δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα σχέδιο για να το πράξει.
Τον Μάρτιο, η ΕΚΤ αποφάσισε να δανείσει χρήματα με ένα σταθερό ρυθμό σε διάστημα 4 ετών για τις τράπεζες οι οποίες αυξάνουν τα δάνειά τους προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Η ευρωπαϊκή οικονομία επιστρέφει και ανακάμπτει από την ύφεση.
Αλλά η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
Μακροπρόθεσμη ανάπτυξη θα προέλθει από την αύξηση της παραγωγικότητας, την καλή λειτουργία των οικονομιών και με μεταρρυθμίσεις της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Δεν υπάρχει «μαγική σφαίρα» για την αύξηση της ανάπτυξης.
Για τους G7, είναι ζωτικής σημασίας να σταλείένα μήνυμα για τη στήριξη της εγχώριας ζήτησης και να επικεντρωθεί σε εκείνες τις διαρθρωτικές πολιτικές που θα είναι πιο ευνοϊκές για την ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης