Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Έρχεται μία νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - Το ΔΝΤ «έσκισε» την πρόταση της ευρωζώνης

Bloomberg: Έρχεται μία νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - Το ΔΝΤ «έσκισε» την πρόταση της ευρωζώνης
Οι σκληροπυρηνικοί ευρωπαίοι αντιστέκονται στα αιτήματα του Ταμείου ότι η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να συμφωνηθεί πριν να λήξει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας το 2018
Πέντε χρόνια αφότου έδωσαν στην Ελλάδα τη μεγαλύτερη διαγραφή χρέους στην ιστορία, οι ευρωπαίοι εταίροι της χώρας βρίσκονται και πάλι σε ένα σημείο που όλοι ήλπιζαν να αποφύγουν: μια πραγματική συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους.
Παρ' όλες τις προσπάθειες για να συρρικνωθεί το χρέος της Ελλάδας από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οικονομία της χώρας έχει συρρικνωθεί με ταχύτερο ρυθμό, οπότε οι υποχρεώσεις της έχουν γίνει όλο και πιο επαχθείς.
Με λόγο χρέους/ΑΕΠ σχεδόν 70% υψηλότερο από ό,τι ήταν το 2008, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει ότι χρειάζεται νέα αναδιάρθρωση για να γίνουν βιώσιμα τα οικονομικά της χώρας.
Με σχεδόν το σύνολο του ελληνικού χρέους σήμερα να βρίσκεται στα χέρια των επίσημων δανειστών, οι φορολογούμενοι είναι εκείνοι που θα πληρώσουν το λογαριασμό και όχι οι επενδυτές.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντιούνται σήμερα Τρίτη 24 Μαΐου στις Βρυξέλλες κατά κύριο λόγο για να συζητήσει την εκταμίευση μιας προτεινόμενης δόσης ύψους 11 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αλλά και για τις συνομιλίες σχετικά με το πώς να διευκολύνει την αποπληρωμή του χρέους ύψους 321 δισ. ευρώ μέσω επιμήκυνσης διάρκειας των δανείων, μείωση των επιτοκίων και αναβολή των πληρωμών.
Αξιωματούχοι του ΔΝΤ συμμετέχουν στο Eurogroup, με τις δύο μεριές να αναμένεται ότι θα συγκρουστούν, καθώς το Ταμείο προτρέπει για δραστικά μέτρα.
«Όλοι συμφωνούν ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.
Οι υπουργοί Οικονομικών θα «αξιολογήσουν το ελληνικό χρέος και θα εξετάσουμε ορισμένα μέτρα με βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα».



Η σημερινή συνεδρίαση ίσως εξελιχθεί σε αναμέτρηση μεταξύ του ΔΝΤ και των χωρών-μελών ευρωζώνης με επικεφαλής τη Γερμανία που περιορίζονται από τους ψηφοφόρους σε κάθε χώρα που έχουν κουραστεί να βοηθούν τους Έλληνες, με εκλογές τον επόμενο χρόνο στην Ολλανδία και τη Γερμανία.
Οι σκληροπυρηνικοί ευρωπαίοι αντιστέκονται στα αιτήματα του Ταμείου ότι η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να συμφωνηθεί πριν να λήξει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας το 2018, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης