Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Το Brexit θα μπορούσε να φέρει άλλα 2 χρόνια λιτότητας στη Μεγάλη Βρετανία

Bloomberg: Το Brexit θα μπορούσε να φέρει άλλα 2 χρόνια λιτότητας στη Μεγάλη Βρετανία
Όπως αναφέρεται σε έκθεση του IFS, η Βρετανία αντί να επιστρέψει σε πλεόνασμα μπορεί να αντιμετωπίσει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 30 δισ. λιρών .
Η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να εκτινάξει τον δημόσιο δανεισμό κατά δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες και να αναγκάσει τον υπουργό Οικονομικών George Osborne για την επέκταση της λιτότητας στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Φορολογικών Μελετών, το οποίο επικαλείται το Bloomberg.
Όπως αναφέρεται σε έκθεση του IFS, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, η Βρετανία αντί να επιστρέψει σε πλεόνασμα κατά το φορολογικό έτος 2019-2020, όπως υπολογίζεται σήμερα, μπορεί να αντιμετωπίσει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 30 δισ. λιρών (44 δισ. δολάρια), εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του λεγόμενου Brexit.
"Για να φθάσουμε σε έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, στην περίπτωση αυτή (σ.σ. του Brexit) θα απαιτούσε ένα ή δύο επιπλέον χρόνια λιτότητας σε τρέχουσες τιμές, των περικοπών των δαπανών" δήλωσε ο διευθυντής του IFS Paul Johnson, προσθέτοντας ότι "σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαμε να ζήσουμε με μεγαλύτερο δανεισμό και χρέος".
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η παρέμβαση του μη κυβερνητικού οργανισμού IFS δίνει μια σημαντική ώθηση στον Osborne, ο οποίος ασκεί πιέσεις στους ψηφοφόρους ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου επικαλούμενος την οικονομία για την παραμονή στην ΕΕ.
Επίσης, η παρέμβαση αυτή έρχεται δύο ημέρες μετά την προειδοποίηση του υπουργείου Οικονομικών, ότι μια ψήφος υπέρ της εξόδου από την ΕΕ θα μπορούσε να βυθίσει τη Βρετανία σε ύφεση και να οδηγήσει σε δανεισμό έως 39 δισ. λίρες Αγγλίας για τα επόμενα δύο χρόνια.
Το IFS βάσισε την ανάλυσή του στις προβλέψεις του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες ένα Brexit οδηγεί σε επιπλέον δαπάνες μεταξύ 2,1% και 3,5% το 2019 σε σχέση με τις τρέχουσες προβλέψεις.
Το IFS προβλέπει, ότι ο προϋπολογισμός θα μπορούσε να επιβαρυνθεί κατά 20 δισ. λίρες σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο ή κατά 40 δισ. λίρες στην χειρότερη περίπτωση το διάστημα 2019-20.
Σήμερα οι επίσημες προβλέψεις κάνουν λόγο για πλεόνασμα ύψους 10,4 δισ. λιρών εκείνη τη χρονιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης