Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Οι κόντρες εντός του ΟΠΕΚ μειώνονται, καθώς η πολιτική της Σαουδικής Αραβίας αποδίδει

Bloomberg: Οι κόντρες εντός του ΟΠΕΚ μειώνονται, καθώς η πολιτική της Σαουδικής Αραβίας αποδίδει
Οι 26 από τους 27 αναλυτές προβλέπουν ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για πλαφόν στην παραγωγή στη συνεδρίαση του Οργανισμού τον Ιούνιο
Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε κόντρα με τους εταίρους της στον ΟΠΕΚ, αφότου ξεκίνησε η υποχώρηση του πετρελαίου πριν από δύο χρόνια.
Για πρώτη φορά την επόμενη εβδομάδα, μπορεί να υποστηρίξει πειστικά ότι η στρατηγική της συμπίεσης των ανταγωνιστών παραγωγών αποδεικνύεται επιτυχημένη.
Πιέζοντας τους προμηθευτές που έχουν υψηλό κόστος, η προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας έχει πλέον σχεδόν εξαλείψει την παγκόσμια υπερπροσφορά, δίνοντας το έναυσμα για ένα ράλι των τιμών κατά 80% από τον Ιανουάριο.
Όλοι εκτός από έναν από τους 27 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg δήλωσαν ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών θα διατηρήσει τη στρατηγική του και δεν θα θέσει όρια στην παραγωγή όταν οι υπουργοί τους συναντηθούν στη Βιέννη στις 2 Ιουνίου.



«Μπορεί να μην μοιάζει με νίκη σε σύγκριση με όταν το πετρέλαιο ήταν στα 100 δολ./βαρέλι, αλλά η στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας λειτουργεί, καθώς υπάρχει σημαντική μείωση της παραγωγής σε αρκετές περιοχές και οι τιμές κινούνται υψηλότερα», δήλωσε ο Seth Kleinman, επικεφαλής έρευνας για την ενέργεια στη Citigroup.
«Γεγονός που καθιστά τις πιθανότητες να εγκαταλείψουν τη στάση τους ακόμη πιο λίγες».
Οι χαμηλότερες τιμές έχουν αφήσει τα σημάδια τους στην παραγωγή πολλών χωρών, από τις ΗΠΑ μέχρι τη Νιγηρία.
Οι αναλυτές του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας σημειώνουν σε ανάλυση για λογαριασμό της Goldman Sachs ότι η υπερπροσφορά μειώνεται και η αγορά επανέρχεται σε ισορροπία.
Αυτή η αλλαγή μπορεί να σημαίνει ότι η συνάντηση θα είναι λιγότερο θερμή σε σχέση με εκείνη του Δεκεμβρίου, η οποία έληξε με επικρίσεις για τη στάση της Σαουδικής Αραβίας από τους εταίρους της, Βενεζουέλα και Ιράν.
Η παραγωγή πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ κινείται φέτος για τη μεγαλύτερη πτώση από το 1992, καθώς η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, η οποία οδήγησε στην υπερπροσφορά, αποκλιμακώνεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΟΕ που εδρεύει στο Παρίσι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης