Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Nowotny (Αυστρία) και Smets (Βέλγιο) συμφωνούν στην καταλληλότητα και επάρκεια των ληφθέντων μέτρων της ΕΚΤ

ΕΚΤ: Nowotny (Αυστρία) και Smets (Βέλγιο) συμφωνούν στην καταλληλότητα και επάρκεια των ληφθέντων μέτρων της ΕΚΤ
Μεθαύριο Τετάρτη 8/6 η ΕΚΤ θα ξεκινήσει την αγορά και εταιρικών ομολόγων, ενώ λίγο αργότερα θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση τραπεζικής χρηματοδότησης TLTRO II
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα χρειαστεί να επεκτείνει τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει υιοθετήσει, καθώς έχει καταφέρει να αποσοβήσει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, παρά το γεγονός ότι ο στόχος για πληθωρισμό 2% στην ευρωζώνη δεν θα επιτευχθεί πριν την παρέλευση διετίας.
Αυτό ανέφερε την Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016 στη Βιέννη ο Ewald Nowotny, διοικητής της αυστριακής κεντρικής τραπέζης και μέλος του 25μελούς Συμβουλίου Διακυβέρνησης της ΕΚΤ, σύμφωνα με τον οποίο η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη βελτιώνεται και έχει πλέον απομακρυνθεί ο κίνδυνος βύθισής της σε αποπληθωριστικό φαύλο κύκλο, λόγω της αποτελεσματικότητας της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
Την προηγούμενη εβδομάδα, οι αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη έκαναν λόγο για σταδιακή άνοδό του από 0,2% εφέτος σε 1,6% το 2018, δηλαδή κάτω από τον στόχο 2% («σταθερότητα τιμών») της κεντρικής τραπέζης του ευρώ.
Σε ξεχωριστές του δηλώσεις, ο επικεφαλής της κεντρικής τραπέζης του Βελγίου, Jan Smets, ανέφερε τη Δευτέρα, ότι δεν αναμένει την ΕΚΤ να προβεί σε νέα αύξηση των τακτικών αγορών ομολόγων έκδοσης ευρωζώνης, που ανέρχονται σε 80 δισ. ευρώ μηνιαίως - αξία που αυξήθηκε δύο φορές από τον Δεκέμβριο του 2015 - κρίνοντας επαρκείς τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί.
Επισημαίνεται, ότι από μεθαύριο Τετάρτη 8/6 η ΕΚΤ θα ξεκινήσει - για πρώτη φορά - την αγορά και εταιρικών ομολόγων, ενώ λίγο αργότερα στον μήνα θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη φάση μεσοπρόθεσμης (4ετούς) χρηματοδότησης εξαιρετικά χαμηλού κόστους των τραπεζών της ευρωζώνης (TLTRO II) με στόχο την ενίσχυση της τραπεζικής ρευστότητας, ιδιαίτερα στην περιφέρεια της ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης