Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Το ενδεχόμενο Brexit προκαλεί - καρά παράδοξο τρόπο - μείωση των στεγαστικών επιτοκίων

Guardian: Το ενδεχόμενο Brexit προκαλεί - καρά παράδοξο τρόπο - μείωση των στεγαστικών επιτοκίων
Το παράδοξο είναι, ότι σε περίπτωση Brexit τα βρετανικά επιτόκια δεν αποκλείεται να αυξηθούν
Την απροσδόκητη συνέπεια της μείωσης των πενταετών και δεκαετών σταθερών επιτοκίων στεγαστικών δανείων στη Βρετανία, έχει προκαλέσει η πιθανότητα επικράτησης της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. (Brexit) στο δημοψήφισμα της Πέμπτης 23 Ιουνίου 2016.
Σύμφωνα με την έγκυρη βρετανική εφημερίδα Guardian που επικαλείται στοιχεία που της παρείχε η εταιρεία Moneyfacts, το μέσο πενταετές επιτόκιο στεγαστικών δανείων στη Βρετανία έχει υποχωρήσει σε 3,16%, από 3,18% τον προηγούμενο μήνα και 3,34% τον Ιούνιο του 2015.
Αντίστοιχα, το μέσο δεκαετές επιτόκιο στεγαστικών δανείων έχει υποχωρήσει σε 3,46%, από 3,49% τον προηγούμενο μήνα και 3,70% πριν από ένα έτος.
Όπως εξηγεί η Guardian, η επιλογή πολλών επενδυτών να μειώσουν την έκθεσή τους σε ριψοκίνδυνες μετοχές λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί το βρετανικό δημοψήφισμα, τους έχει ωθήσει σε «ασφαλέστερες» τοποθετήσεις, όπως είναι τα κρατικά ομόλογα.
Βεβαίως, η άνοδος της ζήτησης αντίστοιχων τίτλων μειώνει τις αποδόσεις τους, εξέλιξη που με τη σειρά της προκαλεί την υποχώρηση των στεγαστικών επιτοκίων, μέσω της διατραπεζικής αγοράς χρήματος.
Το παράδοξο είναι, ότι σε περίπτωση Brexit τα βρετανικά επιτόκια δεν αποκλείεται να αυξηθούν, ιδίως σε περίπτωση κατά την οποία η κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αναγκαστεί να υπερασπιστεί ενδεχόμενη ισχυρή εξασθένηση της στερλίνας.
Ακόμα όμως και σε περίπτωση που αποφευχθεί το Brexit και η προοπτική αναταράξεων στις αγορές εκλείψει, τότε ο ίδιος μηχανισμός - μέσω ομολόγων - που προκάλεσε την υποχώρηση των στεγαστικών επιτοκίων, θα οδηγήσει σε μικρή αύξησή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης