Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Στην αναταραχή των αγορών λόγω φόβου Brexit «στοιχηματίζουν» επενδυτικές εταιρείες επιζητώντας γρήγορα κέρδη

WSJ: Στην αναταραχή των αγορών λόγω φόβου Brexit «στοιχηματίζουν» επενδυτικές εταιρείες επιζητώντας γρήγορα κέρδη
Πολλά επενδυτικά κεφάλαια φέρονται να έχουν ήδη ωφεληθεί από τις πραγματοποιηθείσες διακυμάνσεις στις αγορές συναλλάγματος, ομολόγων και παραγώγων
Ελκυστικές «ευκαιρίες» πραγματοποίησης κερδών δημιουργούν οι μεγάλες διακυμάνσεις που προκαλεί στις αγορές η πιθανότητα ενός «ατυχήματος» Brexit στο επικείμενο βρετανικό δημοψήφισμα, όπως επισημαίνει σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ).
Όπως τονίζει, ενώ σε γενικές γραμμές οι επενδυτές έχουν μειώσει την έκθεσή τους σε τοποθετήσεις που προβλέπεται να επηρεαστούν σφόδρα ιδιαίτερα στην περίπτωση ενός Brexit, κάποια επενδυτικά κεφάλαια πράττουν το αντίθετο, επιχειρώντας να αποκομίσουν γρήγορα κέρδη από τις μεγάλες διακυμάνσεις που αναμένονται λίγο πριν και μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.
Άλλωστε, πολλά επενδυτικά κεφάλαια φέρονται να έχουν ήδη ωφεληθεί από τις πραγματοποιηθείσες διακυμάνσεις στις αγορές συναλλάγματος, ομολόγων και παραγώγων που προκαλεί η αλληλουχία των αντικρουόμενων δημοσκοπήσεων.
Στόχος των επενδυτικών εταιρειών που στοιχηματίζουν - στην πραγματικότητα - στην αναταραχή που θα προκαλούσε ένα Brexit είναι η στερλίνα, αλλά και δικαιώματα προαίρεσης (options) επί του «δείκτη φόβου» Volatility Index (VIX) του CBOE, ακόμα και ομάδες μετοχών μικρο-μεσαίων βρετανικών εταιρειών με ιδιαίτερη ευαισθησία στην πορεία της οικονομίας (Brexit baskets), τις οποίες μπορούν να αγοράσουν (long) ή να πουλήσουν (short).
Είναι χαρακτηριστικό, ότι από την αρχή του 2016 ο δείκτης FTSE Local UK - που περιλαμβάνει μόνον εταιρείες που παράγουν τουλάχιστον το 70% του τζίρου τους στη Βρετανία - έχει υποχωρήσει κατά 12,08% και αυτό για κάποιους επενδυτές αποτελεί ευκαιρία αγορών.
Ένα άλλο παράδειγμα «επενδυτικών ευκαιριών» αποτελεί η αγορά ομολόγων σε ρήτρα βρετανικής στερλίνας από πολυεθνικές εταιρείες-εκδότες χρέους, καθώς η εξασθένηση του βρετανικού νομίσματος καθιστά τις εκδόσεις αυτές φθηνότερες σε σύγκριση με τις εκδόσεις ομολόγων σε δολάρια ΗΠΑ και ευρώ των ιδίων εταιρειών.
Βεβαίως, σε αυτήν την περίπτωση, είναι απαραίτητη η αντιστάθμιση του συναλλαγματικού κινδύνου της στερλίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης