Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Φόβοι ότι το Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει στην «έξοδο» Σκωτία και Βόρειο Ιρλανδία

CNBC: Φόβοι ότι το Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει στην «έξοδο» Σκωτία και Βόρειο Ιρλανδία
Ήδη ακούγονται φωνές για δημοψηφίσματα σχετικά με την αυτονομία των 2 περιοχών
Ένα από τα πιο ξεκάθαρα χαρακτηριστικά στη νίκη του «Φεύγουμε» στο βρετανικό δημοψήφισμα ήταν το πόσο βαθιά η χώρα διχάστηκε με βάση τη γεωγραφία της.
Με ισχυρή υποστήριξη από την Ουαλία και μεγάλο μέρος της Αγγλίας για την έξοδο από την Ε.Ε., αλλά με την πλειοψηφία να επιλέγει το «Μένουμε» στη Σκωτία και τη Βόρειο Ιρλανδία, υπάρχουν αιτήματα για περαιτέρω δημοψηφίσματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποχώρηση ενός εκ των τεσσάρων μερών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σκωτία
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Σκωτσέζοι ψηφοφόροι τάχθηκαν πολύ περισσότερο υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. από τον ευρύτερο πληθυσμό Ηνωμένο Βασίλειο και υποστήριξαν το «Μένουμε» με 62%, έναντι 38% που επέλεξαν το «Φεύγουμε»
Λιγότερο από δύο χρόνια μετά το τελευταίο δημοψήφισμα σχετικά με τη συμμετοχή της στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Nicola Sturgeon, έχει ήδη ζητήσει ένα νέο δημοψήφισμα.
Η ίδια είπε στους δημοσιογράφους:
«Είναι μια δήλωση του προφανούς ότι η επιλογή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος πρέπει να είναι πάνω στο τραπέζι και είναι πάνω στο τραπέζι.
Η ψηφοφορία αυτή καθιστά σαφές ότι ο λαός της Σκωτίας βλέπει το μέλλον του στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Βόρειος Ιρλανδία
Αυτό είναι αναμφισβήτητα το μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου που θα επηρεαστεί περισσότερο από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., δεδομένου ότι αποτελεί το μόνο τμήμα της χώρας η οποία έχει ένα φυσικό σύνορο με ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ιρλανδία.
Η ένταξη στην Ε.Ε. κατοχυρώνεται επίσης για τη Βόρεια Ιρλανδία στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, που σήμανε το τέλος των ταραχών το 1998.
Οι ιστορικές εντάσεις έχουν αναζωπυρωθεί, ως μέρος της εκστρατείας, με πολλούς ενωτικούς να ζητούν την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., ενώ οι εθνικιστές τάχθηκαν υπέρ του «Μένουμε».
Το Sinn Fein, το μεγαλύτερο κόμμα στην εθνικιστική πλευρά που επιθυμεί μια ενωμένη Ιρλανδία, έχει ήδη ζητήσει δημοψήφισμα για την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, η συνεχιζόμενη πλειοψηφία του πληθυσμού που είναι με την πλευρά των ενωτικών πιθανότατα θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε περίπτωση δημοψηφίσματος .
Η Arlene Foster, υπουργός για θέματα Βόρειας Ιρλανδίας, δήλωσε την Παρασκευή 24 Ιουνίου ότι δεν θα υπάρξει ψηφοφορία για τα σύνορα.
Ο Enda Kenny, πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, δήλωσε:
«Θα προσεγγίσουμε τα ζητήματα αυτά στο ίδιο πνεύμα συνεργασίας που έχει υποστηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία και έχει μεταμορφώσει τις σχέσεις σε αυτό το νησί με τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής».
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Sinn Fein, Declan Kearney, δήλωσε:
«Το αποψινό αποτέλεσμα αλλάζει δραματικά το πολιτικό τοπίο εδώ στο βόρειο τμήμα της Ιρλανδίας και εμείς θα εντατικοποιήσουμε τον αγώνα μας για ένα δημοψήφισμα».
«Η βρετανική κυβέρνηση ως άμεσο αποτέλεσμα έχει χάσει οποιοδήποτε δικαίωμα να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ανθρώπων στο βόρειο τμήμα της Ιρλανδίας, λόγω του ότι ο βορράς εσύρθη εκτός Ευρώπης ως αποτέλεσμα της νίκης του "Φεύγουμε"».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης