Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απλή αναλογική χωρίς μπόνους προτείνει η κυβέρνηση – Μπαράζ επαφών και για το Brexit

Απλή αναλογική χωρίς μπόνους προτείνει η κυβέρνηση – Μπαράζ επαφών και για το Brexit
Η πρόταση της κυβέρνησης θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος αυτής της εβδομάδας και θα ψηφιστεί μέσα στο 1ο δεκαήμερο του Ιουλίου
Οι συνέπειες του Brexit, η οικοδόμηση συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την αλλαγή προσανατολισμού της Ε.Ε. αλλά και ο εκλογικός νόμος, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κυβερνητικής σύσκεψης που συγκάλεσε το πρωί ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο, η κ. Γεροβασίλη με δήλωση της κάνει λόγο για «ιστορική αναγκαιότητα», τονίζοντας πως «κριτήριο των κομμάτων πρέπει να είναι η καθιέρωση της ισοτιμία της ψήφου».
Συνεχίζοντας, σημείωσε πως η «πρόταση της κυβέρνησης θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος αυτής της εβδομάδας και θα ψηφιστεί μέσα στο 1ο δεκαήμερο του Ιουλίου, πιθανότατα με την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κίνα».
Μάλιστα, η κυβερνητική πρόταση θα περιλαμβάνει πλήρη κατάργηση του μπόνους, ψήφο στα 17 έτη, ενώ τα πλαφόν εισόδου θα παραμείνει χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί αν είναι 3% ή κάτι λιγότερο.
Στην δήλωση της η κ. Γεροβασίλη, αναφέρει πως η κυβερνητική πρόταση «λαμβάνει υπόψη τις συζητήσεις του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς και πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων κομμάτων, όπως για παράδειγμα την Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο 2015» και ασκεί κριτική στη Νέα Δημοκρατία, που δεν συμφωνεί με την απλή αναλογική και την κατάργηση του μπόνους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «από τη Ν.Δ. δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο».

Μπαράζ επαφών του Αλέξη Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες

Υψηλότατες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στο πλαίσιο οικοδόμησης συμμαχιών των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο Παρίσι την Παρασκευή 1/7 στο Παρίσι, για να συμμετάσχει στη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, μετά από πρόσκληση του Francois Hollande.
Πρόκειται για τη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που είχε αναβληθεί λόγω της πτώσης του αεροσκάφους της EgyptAir.
Στην πολύωρη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και τα μέτρα και οι πρωτοβουλίες που θα ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να μην υπάρξουν τυχόν συνέπειες του Brexit στην ελληνική οικονομία, αλλά στην αναπτυξιακή προοπτική που ανοίγεται για την Ελλάδα, μετά το κλείσιμο της 1ης αξιολόγησης.
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας, ο οποίος αναχωρεί σήμερα 27/6 στις 19:00 το απόγευμα για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής με θέμα τις εξελίξεις στη Μ. Βρετανία, θα συναντηθεί αύριο το πρωί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, την επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς, Gabriele Zimmer, αλλά και με την ηγεσία των Πρασίνων.
Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, ότι ο πρωθυπουργός δρομολογεί συνάντηση και με τον Jean Claude Juncker.

Δ.Α.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης