Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Οι κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σε μία άνευ προηγουμένου εποπτεία της αγοράς πριν το βρετανικό δημοψήφισμα

Reuters: Οι κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σε μία άνευ προηγουμένου εποπτεία της αγοράς πριν το βρετανικό δημοψήφισμα
Κάθε 6 ώρες τα κέντρα διαπραγμάτευσης στις μεγάλες τράπεζες έπρεπε να δίνουν αναφορές για τους όγκους ρευστότητας, πελάτες υπό πίεση, κάλυψη περιθωρίων κ.ά. - Συνεχίζονται οι έλεγχοι
Οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν την εποπτεία των αγορών συναλλάγματος σε πρωτοφανή βαθμό πριν από το δημοψήφισμα-σοκ της Βρετανίας, όπου επικράτησε το Βρεχιτ.
Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, οι κεντρικές τράπεζες ζητούσαν ενημερώσεις από τις σημαντικότερες εταιρείες πράξεων κάθε έξι ώρες μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δηλώσεις γνώστη της κατάστασης στον κλάδο τη Δευτέρα 4 Ιουλίου.
Ανώτερος τραπεζίτης σε μεγάλη παγκόσμια τράπεζα δήλωσε ότι οι κλήσεις, ενώ ποτέ στο παρελθόν δεν είχε υπάρξει τέτοια συχνότητα ή συστηματικός έλεγχος, είχαν θεωρηθεί ως ένα σημάδι ότι οι αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι μία νίκη του Brexit θα μπορούσε να προκαλέσει το είδος των προβλημάτων στο χρηματοπιστωτικό τομέα που έφερε και η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.
Η Federal Reserve των ΗΠΑ, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όλες αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά με αυτές τις κλήσεις, , τη συμπεριφορά, το περιεχόμενο και τους στόχους τους.
Αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι επεσήμαναν μια γενική υπόσχεση από την Τράπεζα της Αγγλίας και άλλους ιθύνοντες για αύξηση της εποπτείας των αγορών την περίοδο του δημοψηφίσματος και δήλωσαν ότι οι κινήσεις αυτές ήταν κυρίως αποδείξεις μεγαλύτερου (και μέχρι στιγμής επιτυχημένου) συντονισμού των προσπαθειών από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου.
Η Τράπεζα της Αγγλίας είχε δηλώσει πριν από την ψηφοφορία ότι θα μπορούσε να ζητήσει από τις τράπεζες καθημερινούς ελέγχους για τα επίπεδα χρηματοδότησης τους, αν χρειαστεί.
Επίσης, έχει γίνει κανόνας για την ΕΚΤ να ελέγχει πιο τακτικά σε περιόδους στρες τις τράπεζες, σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη ρευστότητα ή την κατάσταση του νομίσματος ή των αγορών παραγώγων.
«Αυτές οι κλήσεις είναι κάτι που συνεχίζεται.
Είναι ανακλαστικό, νομίζω, μια πιο συστηματική και σύγχρονη προσέγγιση από τις ρυθμιστικές αρχές», δήλωσε πηγή της βιομηχανίας.
«Αν κάνουν αυτά τα πράγματα τακτικά και τα κρατήσουν σε ανεπίσημο επίπεδο τότε είναι πιο εύκολο να συγκρίνουν τις σημειώσεις τους με τις άλλες κεντρικές τράπεζες για το τι συμβαίνει.
Μπορούμε να συμπεράνουμε επίσης ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα conference calls μεταξύ των κεντρικών τραπεζών».
Μια δεύτερη πηγή, ανώτερος τραπεζίτης, είπε ότι ήταν παρών σε σωρεία κλήσεων προς την τράπεζά του κάθε έξι ώρες, κατά τη διάρκεια σημαντικότερων ωρών διαπραγμάτευσης στην αγορά, μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
«Όλα τα είδη των ρυθμιστικών αρχών συμμετέχουν σε αυτές τις κλήσεις», είπε.
«Συνήθως θέλουν να γνωρίζουν τους όγκους ρευστότητας, θέλουν να ξέρουν για τυχόν πελάτες που βρίσκονται υπό πίεση, τυχόν κλήσεις για κάλυψη περιθωρίων, ορισμένα σημεία της αγοράς που μπορεί να είναι υπό πίεση.
Υποθέτω ότι πραγματοποιούν τέτοιες κλήσεις και με άλλες τράπεζες».
Είπε ότι από την εμπειρία του για την αγορά συναλλάγματος, που εκτείνεται πίσω στη δεκαετία του 1990, οι ρυθμιστικές αρχές δεν είχαν ποτέ ξανά λάβει παρόμοια μέτρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης