Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Μετά το τραύμα του Brexit οι ηγέτες της ΕΕ προετοιμάζονται για νέα σοκ

tags :
Bloomberg: Μετά το τραύμα του Brexit οι ηγέτες της ΕΕ προετοιμάζονται για νέα σοκ
Το Bloomberg τονίζει, ότι ότι το πρόβλημα των ηγετών της ΕΕ είναι, ότι "απλώς δεν μπορούν να συμφωνήσουν, για το πως πρέπει να μοιάζει (η ΕΕ)".
Ένα καλοκαίρι "πολιτικού προβληματισμού" περιμένει τους ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, μέχρι τον Σεπτέμβριο οπότε θα συναντηθούν στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, για να αποφασίσουν για το κοινό τους μέλλον στην μετά Brexit εποχή, εν μέσω ενός αυξανόμενου κύματος αντιευρωπαϊκών αισθημάτων και έντονων, επισημαίνει σε άρθρο του με το Bloomberg.
Τονίζει δε, ότι το πρόβλημα των ηγετών της ΕΕ είναι, ότι "απλώς δεν μπορούν να συμφωνήσουν, για το πως πρέπει να μοιάζει (η ΕΕ)".
Ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας Sandro Gozi είπε στο πρακτορείο, ότι "υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ διαφόρων παραγόντων σε διάφορα θέματα, όπως του βορρά και του νότου επί των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών θεμάτων, της ανατολής και της δύσης για το άσυλο και τη μετανάστευση".
Τόνισε δε, ότι "το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε, είναι νέες διαχωριστικές γραμμές".
Όπως σημειώνει το Bloomberg, από τη γερμανική εμμονή στη δημοσιονομική ακαμψία και την πολιτική της λιτότητας, με τις οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, τις σχέσεις με την Τουρκία και την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τα πολιτικά ρήγματα της Ευρώπης είναι βαθιά και η ένταση έχει χτιστεί εδώ και χρόνια.
Η παρουσία αντίπαλων στρατοπέδων και περαιτέρω σημείων διαφωνίας στον ορίζοντα σημαίνει, ότι η προσπάθεια επανεκκίνησης της ΕΕ θα μπορούσε να δυσκολέψει.
Το Bloomberg επισημαίνει ακόμη, ότι με τις εκλογές το 2017 στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, οι οικονομίες των οποίων μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης, οι ηγέτες δεν έχουν το πολυτέλεια του χρόνου για να λάβουν αποφάσεις.
Τονίζει ακόμη, ότι οι αγορές δείχνουν σημάδια ανησυχίας, καθώς παρά την προσπάθεια της ΕΚΤ να τονώσει την οικονομία με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν εν μέσω ανησυχιών για την ικανότητα της ΕΕ να αντιμετωπίσει μια νέα κρίση, που προέρχεται από την Ιταλία.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank AG, David Folkerts-Landau, δήλωσε στο πρακτορείο, ότι "είναι ένα εξαιρετικά ασταθές οικονομικό περιβάλλον" και πρόσθεσε ότι "το μόνο που χρειάζεται είναι ένα επιπλέον σοκ και έχουμε τρεις ή τέσσερις περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων τις Γαλλικές εκλογές και το δημοψήφισμα στην Ιταλία".
Την ίδια ώρα, ο Francois Hollande που έχει να αντιμετωπίσει το Εθνικό Μέτωπο της Marine Le Pen, η οποία θέλει ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Γαλλίας στην ΕΕ, δήλωσε ότι οι προεδρικές εκλογές στη χώρα την επόμενη άνοιξη θα εξαρτηθούν από την Ευρώπη.
Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο με γνώση της στρατηγικής του, ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να περιοδεύσει το καλοκαίρι σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μεταξύ των οποίων τη Λισσαβώνα, το Δουβλίνο και την Πράγα, με στόχο να αναζητήσει συμμαχίες για τις προτάσεις του, οι οποίες περιλαμβάνουν την ένταξη περισσοτέρων χωρών στην Ευρωζώνη.
Στη Γερμανία πρωταρχικός στόχος της καγκελαρίου Angela Merkel είναι να αποφευχθεί ο περεταίρω κατακερματισμός της ΕΕ.
Επισημαίνει ωστόσο, ότι μετά την ψήφο των Βρετανών για έξοδο από την ΕΕ, η Merkel έχασε έναν υποστηρικτή της δημοσιονομικής λιτότητας που ακολουθεί, τον Cameron, την ώρα που Hollande και Renzi πιέζουν για αύξηση των δαπανών, προκειμένου να τονωθεί η οικονομία.
Αντ 'αυτού η Merkel λέει, ότι θέλει να επικεντρωθεί στις προκλήσεις της καθημερινής ζωής που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, επικαλούμενη την τρομοκρατία, τον έλεγχο της ροής προσφύγων, την ενίσχυση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας με τη μείωση της ανεργίας και την προώθηση της ψηφιακής οικονομίας.
Η Γερμανία επιθυμεί επίσης να δοθεί μια ώθηση στα κοινά σχέδια της άμυνας με τη Γαλλία και τις άλλες χώρες που επιθυμούν να λάβουν μέρος.
Εν τω μεταξύ, όπως επισημαίνει το Bloomberg, η ΕΕ θα αντιμετωπίσει ένα δημοψήφισμα σχετικά με τις ποσοστώσεις των προσφύγων στην Ουγγαρία και μια επανάληψη των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, όπου αντίπαλοι είναι ένας ακροδεξιός και ένας φιλοευρωπαίος.
Την ίδια ώρα, η πρωθυπουργός της Πολωνίας Beata Maria Szydło δηλώνει, ότι θα επιδιώξει μια μεταρρύθμιση, ώστε να έχουν τα κράτη-μέλη ένα μεγαλύτερο ρόλο, πιθανότατα εις βάρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ως πρόεδρος της Επιτροπής, ο Jean-Claude Juncker αντιπροσωπεύει το αντίθετο στρατόπεδο.
Καταλήγοντας, το Bloomberg επισημαίνει, ότι "στην ΕΕ υπάρχει η ικανότητα να εκπλήσσει".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης