Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην επιλογή του νέου υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας στρέφεται η προσοχή των επενδυτών

Στην επιλογή του νέου υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας στρέφεται η προσοχή των επενδυτών
Τέσσερις πιθανούς υποψηφίους και ένα αουτσάιντερ αναφέρει για την θέση του ΥΠΟΙΚ της Βρετανίας το Bloomberg.
Η επιλογή του νέου υπουργού Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας από την νέα πρωθυπουργό Theresa May, η οποία θα διαδεχθεί επισήμως αύριο 13 Ιουλίου 2016 τον David Cameron, είναι η πιο κρίσιμη, αναφέρει το Bloomberg.
Είναι το πρόσωπο, πάνω στο οποίο θα στραφεί όλη η προσοχή των επενδυτών, η εμπιστοσύνη των οποίων έχει κλονιστεί και το οποίο θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit και θα επιβλέπει μια οικονομία σε κίνδυνο ολίσθησης σε ύφεση.
Σύμφωνα με το πρακτορείο στοιχημάτων Ladbrokes, το φαβορί είναι ο 60χρονος νυν υπουργός Εξωτερικών Philip Hammond.
Μάλιστα, ο Hammond ήταν πολύ κοντά στο να γίνει αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών το 2010, αλλά τελικά ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας και στη συνέχεια το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Hammond είναι μέλος του Κοινοβουλίου από το 1997 και σύμφωνα με το Bloomberg θα αποτελούσε μια αξιόπιστη επιλογή ως υπουργός Οικονομικών.
Θεωρείται δε μεγάλο του πλεονέκτημα, το ότι ως υπουργός Εξωτερικών τα τελευταία 2 χρόνια είχε διαρκείς επαφές με τις κυβερνήσεις των υπολοίπων κρατών-μελών της ΕΕ, με τις οποίες θα διαπραγματευθεί το Brexit.
δύο χρόνια του στον πάγκο των εξωτερικών υποθέσεων σημαίνει ότι είναι μια γνωστή ποσότητα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με τους οποίους η Βρετανία θα πρέπει να διαπραγματευτεί μια Brexit.
Όπως και η May, έχει χαρακτηριστεί ως ευρωσκεπτικιστής, αν και στο σημοψήφισμα του Ιουνίου συμμετείχε στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, ενώ στήριξε από την αρχή την May στην κούρσα της διαδοχής.
Σύμφωνα με το Bloomberg ωστόσο, η May δεν αποκλείεται να διατηρήσει στην θέση του τον 45χρονο υπουργό Οικονομικών George Osborne, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα στις επιχειρήσεις και τις αγορές, ότι δεν πρόκειται να ρισκάρει αναταράξει τα ήδη ταραγμένα νερά σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας.
Ωστόσο, ο ίδιος ως ένθερμος υποστηρικτής της παραμονής της χώρας στην ΕΕ είχε δηλώσει μετά το δημοψήφισμα, ότι δεν θα παραμείνει στη θέση του, αν και οι απόψεις του για την οικονομία ταυτίζονται σύμφωνα με το δημοσίευμα με αυτές της νέας πρωθυπουργού.
Εάν η May δεν επιλέξει τον Hammond ή τον Osborne, μπορεί να το κάνει, γιατί πιστεύει ότι η θέση αυτή πρέπει να δοθεί σε κάποιον που υποστήριξε το Brexit, αναφέρει το Bloomberg.
Έτσι, βασικός υποψήφιος είναι ο διευθυντής της εκστρατείας υπέρ του Brexit, ο 54χρονος επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων Chris Grayling, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης και υπουργός Απασχόλησης.
Υποψήφιος είναι και ο 46χρονος υπουργός Επιχειρήσεων Sajid Javid, ο οποίος εγκατέλειψε το 2010 την εργασία του ως διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank AG, για να γίνει βουλευτής.
Ο Πακιστανικής καταγωγής Javid γεννήθηκε στο Ροτσντέιλ βορειοδυτικά της Αγγλίας, ο οποίος παραδόξως θεωρείται ευρωσκεπτικιστής, αν και συμμετείχε στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.
Ένα αουτσάιντερ για τη θέση είναι η 53χρονη Andrea Leadsom, η υπουργός Ενέργειας που διεκδίκησε το χρίσμα από την May, αλλά παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά χθες από την κούρσα της διαδοχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης