Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλική τραπεζική κρίση - Το Βερολίνο «συμβιβάζεται» με bail in μόνο στους πιστωτές

Ιταλική τραπεζική κρίση - Το Βερολίνο «συμβιβάζεται» με bail in μόνο στους πιστωτές
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η Γερμανία δέχεται να εξαιρεθούν από το «κούρεμα» οι μικροκαταθέτες
Ανοιχτή στη διάσωση των ιταλικών τραπεζών με τρόπο που θα προστατεύει εν μέρει τους ιδιώτες πιστωτές είναι η γερμανική κυβέρνηση που την ίδια στιγμή είναι αντίθετη στην προστασία όλων των πιστωτών από τις απώλειες.
Αυτό, σύμφωνα με το Reuters, αποτελεί μια ένδειξη ότι το Βερολίνο θέλει να ρίξει λίγο τους τόνους όσον αφορά στην ιταλική τραπεζική κρίση, αν και το Βερολίνο εξακολουθεί να απορρίπτει το ενδεχόμενο προστασίας όλων των πιστωτών (είτε είναι μεγάλοι είτε είναι μικροί).
«Εμείς δεν πρόκειται να είμαστε Ταλιμπάν γι' αυτό το θέμα» δήλωσε Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι υπήρξε μια ευρεία εκτίμηση των κινδύνων που συνδέονται με το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, η οποία έχει πάρει μια σκληρή γραμμή στις δημόσιες δηλώσεις.
Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η ιταλική κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει με κεφάλαια τις ιταλικές τράπεζες, ωστόσο οι ευρωπαϊκοί κανόνες επιβάλλουν ότι θα πρέπει να υποστούν «κυρώσεις» πρώτα οι μικρομολογιούχοι.
Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας θέλει να απαλλάξει τους επενδυτές από τις απώλειες, φοβούμενη ότι οι απώλειες θα υπονομεύσουν την πίστη στην υπερχρεωμένη χώρα και θα προκαλέσουν διαμαρτυρίες εναντίον της κυβέρνησης τη στιγμή που επίκειται να γίνει και το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση.
«Υπάρχει πρόθεση για συμβιβασμό στην εφαρμογή του bail in.
Είμαστε ικανοποιημένοι με κάποιο είδος μερικού bail in που προστατεύει τους ιδιώτες επενδυτές», δήλωσε η πηγή, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας των διαπραγματεύσεων.
Ερωτηθείς ποιο όριο θα μπορούσε να εφαρμοστεί, η πηγή ανέφερε ένα επίπεδο 100.000 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης