Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αύξησε κατά 50% τις αμερικανικές μετοχές στο χαρτοφυλάκιό της, στα 62 δισ. δολ.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αύξησε κατά 50% τις αμερικανικές μετοχές στο χαρτοφυλάκιό της, στα 62 δισ. δολ.
Η SNB είναι πλέον από τους μεγαλύτερους μετόχους στην Apple, μπροστά από κορυφαία ονόματα του παγκόσμιου επενδυτικού γίγνεσθαι, όπως η Oppenheimer ή η Morgan Stanley
Σε ένα μήνα, τρίμηνο και έτος που πολλοί αναρωτιούνται ποιος ακριβώς αγοράζει μετοχές στη Wall Street, καθώς τόσο οι επενδυτές όσο και το έξυπνο χρήμα προχωρούν σε επιθετικές πωλήσεις, χθες έγινε γνωστή η απάντηση.
Στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) προσέθεσε επιπλέον 7,3 δισ. δολ. αμερικανικών μετοχών στο χαρτοφυλάκιό της και σύμφωνα με σχετική ενημέρωσή της κατέχει πλέον μετοχές στη Wall Street που έχουν συνολική αξία 61,3 δισ. δολ.
Στην πραγματικότητα, η αύξηση είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το Δεκέμβριο του 2015 η SNB κατείχε μετοχές αξίας 41,3 δισ. δολ., δηλαδή αύξησε τη συμμετοχή της στο αμερικανικό χρηματιστήριο κατά 50% μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016.





Αυτό είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα του συνολικού ενεργητικού της κεντρικής τράπεζας, το οποίο ανήλθε σε 690 δισ. ελβετικά φράγκα, εκ των οποίων τα 365 δισ. είναι επενδεδυμένα σε ξένο νόμισμα, τα οποία περιλαμβάνουν ομόλογα και μετοχές.



Από αυτά τα 365 δισ. φράγκα, η κεντρική τράπεζα που λειτουργεί ως ενεργός επενδυτής έχει τοποθετήσει το 20% σε μετοχές παγκοσμίως, με περίπου το 60% εξ αυτών να βρίσκεται σε αμερικανικές μετοχές.



Ορίστε μια ανάλυση για τις κορυφαίες 15 συμμετοχές της SNB σε μετοχές στις ΗΠΑ, οι περισσότερες εκ των οποίων αυξήθηκαν σημαντικά στο Β' τρίμηνο.



Και, φυσικά, η κορυφαία επένδυση είναι η Apple.
Στην πραγματικότητα, με τις 15,6 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας, η κεντρική τράπεζα είναι μεγαλύτερος μέτοχος από τις Calpers, Janus, Invesco, Oppenheimer, Franklin Resources, Morgan Stanley και εκατοντάδες άλλες επενδυτικές εταιρείες.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης